Energia- ja liikuntahankkeita Joutsenten reitille

Leader Joutsenten reitin hallitus käsitteli tiistai-illan 9.4. kokouksessaan Sastamalassa 21 uutta hankehakemusta. 18 hankkeelle päätettiin puoltaa rahoitusta osana Suomen CAP-suunnitelman ja Joutsenten reitin paikalliseen kehittämisstrategian toimeenpanoa. Kolme hakemusta hylättiin. Lisäksi käsiteltiin kaksi kuntarahoitteista Nuoriso-Leader-hakemusta ja seitsemän Seniori-Leader-hakemusta, jotka päätettiin hyväksyä.

Satafood Kehittämisyhdistys ry:n ”Alkutuottajat tasavertaisena toimijana biokaasulaitoksessa” -valmisteluhankkeen tavoitteena on muodostaa Huittisten ja Sastamalan alueelta tuottajaryhmä, joka on mukana biokaasulaitoksen perustamisessa äänivaltaisessa asemassa. Suomessa on maatilatason tai sitä suurempia biokaasulaitoksia vasta muutama kymmenen, kun esimerkiksi Ruotsissa niitä on noin 300 ja Tsekissä noin 600. Biokaasutuotannon ja -logistiikan kehittäminen on merkittävä mahdollisuus maatiloille ja hajautetulle energiantuotannolle. Investoinneilla voidaan tähdätä esimerkiksi maatilan sähköomavaraisuuteen. Tsekissä tuotannon kannattavuutta parantaa mahdollisuus myydä ylijäämäsähkö suoraan valtakunnan sähköverkkoon.

YHTEYSHENKILÖ: Eeva Ylinen, P. 044 516 3515

Sastamalassa toimiva Lantulan seudun kyläyhdistys ry investoi kylätalonsa energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian tuotantoon. Toimenpiteinä on parantaa Lantula-talon maalämpölaitteiston tehokkuutta kolmannella porakaivolla ja uusilla koneilla, asentaa talolle aurinkopaneelit ja rakentaa polttopuukatos. Hankkeen tuloksena odotetaan yhdistyksen sähkölaskujen pienenemistä ja vapaaehtoistyönä hoidettavan puulämmityksen tarpeen vähenemistä. Kohderyhmänä ovat Lantulan ja lähiseudun asukkaat, sillä kylätalolla järjestetään hyvin aktiivisesti erilaisia tapahtumia.

YHTEYSHENKILÖ: Leena Virri-Hanhijärvi, P. 050 3666 953

Kaltsilan Metsästysseura ry Sastamalan Kaltsilan kylässä toteuttaa investointihankkeessa Hirvelän majansa energiatehokkuuden ja vesihuollon parantamistoimia. Investointi parantaa riistanhoidon kannalta tarpeellisen metsästysharrastuksen toimintaedellytyksiä alueella, jolla on yksi maamme korkeimmista hirvieläintiheyksistä. Hirvelän maja on kaikkien kyläläisten käytettävissä oleva kokoontumispaikka.

YHTEYSHENKILÖ: Hannu Ylinen, P. 040 586 7520

Hämeenkyrön kunnan investointihankkeessa laajennetaan Pappilanmetsän 13-väyläistä frisbeegolfrataa täysimittaiseksi 18-väyläiseksi A-tason radaksi. Yhteistyökumppanina toimii paikallinen frisbeegolfseura Brutal Force ry. Samalla peruskorjataan alueen kulkuväyliä.

YHTEYSHENKILÖ: Mika Koskela, P. 041 730 4021

Huittisissa toimiva Vampulan VPK ry kunnostaa palokunnanrannan, ns. Jonkan rannan uimapaikan Loimijoen varressa. Hanke sisältää mm. uuden pysäköintialueen, WC:n, pukukopin ja grillauspaikan rakentamisen.
YHTEYSHENKILÖ: Eero Tammi, P. 040 5688 027

Huittisissa toimiva Suontaustan Kyläyhdistys ry rakentaa kylälle laavun yhteiseksi kokoontumispaikaksi. Tarkoitusta varten kyläyhdistys on vuokrannut tontin Hakanpääntien varresta, jonka läheltä kulkevat maastopyörä- ja moottorikelkkareitit. 

YHTEYSHENKILÖ: Helena Manninen, P. 050 550 2806

Yrityshankkeilla parempaa kannattavuutta, uusia nuorten yrityksiä ja työpaikkoja

Tmi Krista Rekikoski Huittisissa investoi Rekikosken majoituspalveluiden maalämpöjärjestelmään. Yritys tarjoaa majoituksen lisäksi ruokapalveluja, kokous- ja saunapalveluja sekä ratsastusleirejä ja ratsastustuntitoimintaa. Maalämpöinvestoinnilla lisätään uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja vähennetään yrityksen lämpöenergiakuluja.

YHTEYSHENKILÖ: Krista Rekikoski, P. 050 530 7660

Sastamalaan perustetun Teivon Deli Oy:n käynnistystuella kehitetään uutta valmisruokakonseptia, joka palvelee esimerkiksi ammattikeittiöitä ja vähittäiskaupan kautta suoraan kuluttajia. Konseptin tavoitteena on helpottaa esimerkiksi työpaikkaruokailua. Hankkeessa kehitetään reseptejä, tuotantoa, markkinointia ja jakelua.

YHTEYSHENKILÖ: Tomi Tönning, P. 040 769 7473

Punkalaitumelainen perinnerakentaja Jyri Kuukasjärvi Oy investoi kalustoon, joka mahdollistaa ensimmäisen vieraan työntekijän palkkaamisen yritykseen. Yritys peruskorjaa pääosin maaseudun vanhoja hirsitaloja, ja kysyntää on niin paljon, että lisätyövoimalle on tarvetta.

YHTEYSHENKILÖ: Jyri Kuukasjärvi, P. 044 568 8656

Hämeenkyrön Haukijärvellä toimivan Tiipiä Oy:n kehittämistuella luodaan pihojen perinnerakentamiseen liittyvä uusi, massiivipuurunkoinen piharakennusmallisto.
YHTEYSHENKILÖ: Jaakko Lehikoinen, 044 9671 171

Hämeenkyröläisen Hifilux Ky:n investointihankkeella aloitetaan uusi SimWay-ampumasimulaattoripalvelu. Esimerkiksi sovelletun reserviläisammunnan (SRA) harrastajamäärät ovat kasvussa, ja kilpatasonkin harrastajat tarvitsevat laadukkaita harjoittelumahdollisuuksia.

YHTEYSHENKILÖ: Jori Peritalo, P. 040 561 4779

Sastamalassa toimivan Sastamarine Ky:n investointihankkeella käynnistetään Fatbike-sähköpyörävuokraus Sastamalan keskustassa Vammalassa. Palvelu tarjoaa uuden, ympäristöystävällisen tavan tutustua alueen kulttuurikohteisiin ja ainutlaatuiseen luontoon. Lisäksi vuokrattavaksi tulee 1900-luvun alun perinnesauna Nisun tilalla Vammalan Ketolan kylässä.

YHTEYSHENKILÖ: Eero Jokinen, P. 0400 421 994

Sastamalan Tapiolassa toimivan Kommee Kurki tmi:n kehittämistuella kouluttaudutaan SEO-hakukoneoptimoinnin palveluntarjoajaksi. Kesäsesonkina yrityksen toiminta painottuu majoitus- ja matkailupalveluihin, talvikaudella viestintään ja markkinointiin.

YHTEYSHENKILÖ: Anja Hanhijärvi, P. 050 3789 208

Sastamalassa toimivan Magisis tmi:n käynnistystuella perustetaan energiahoitoja, ravintovalmennusta, joogaretriittejä ja verkkokursseja tarjoava yritys. Yrittäjällä on laajat kansainväliset verkostot ja palveluita tarjotaan suomeksi, englanniksi ja espanjaksi.

YHTEYSHENKILÖ: Katja Onjukka, P. 044 9721 520

JMK-Autohuolto Oy:n käynnistystuella perustaan uusi henkilö- ja pakettiautojen huoltokorjaamo Hämeenkyröön 3-tien varteen. Nuori, kilpa-autoilua harrastanut yrittäjä on perustanut yrityksen isänsä kanssa. Korjaamohalliin tulee neljä autonosturia, laadukkaat työkalut ja -laitteet sekä erillinen asiakastila. Korjattavaa maaseudun kuoppaisilla teillä riittää, sillä Suomessa on yksi Euroopan vanhimmista autokannoista (n. 13 vuotta), ja Joutsenten reitin kunnissa autot ovat vielä 2-3 vuotta valtakunnan keskiarvoa vanhempia.

YHTEYSHENKILÖ: Joni Kurri, P. 040 964 4968

Hämeenkyrön Järvenkylässä sijaitseva Special Works Savolainen Oy investoi pienkonekorjaamon koneisiin ja laitteisiin. Huolto- ja korjauspalvelua tarjotaan omassa hallissa mm. moottorisahoille, moottorikelkoille, mopoille, mönkijöille jne.

YHTEYSHENKILÖ: Eetu Savolainen, P. 050 472 6033

Huittisten Kukonharjassa toimivan Roosters House Oy:n investointituella aloitetaan maaseutumatkailutoiminta ”Mummalan majoitus- ja juhlapalvelut” maaseudun vanhassa pihapiirissä. Pihapiiriin kasataan vanhoista hirsistä luhtiaitta, jota käytetään majoitustilana.

YHTEYSHENKILÖ: Malla Peltola, P. 050 300 1724

Sastamalan Ritajärven alueelle perustetun Yksniist Oy:n käynnistystuella avataan luovien alojen tekijöille taiteilijakoti upeisiin maalaismaisemiin. Yritys haluaa yhdistää taiteen luomisen ja elämysmatkailun. Räätälöityjen tuotantoviikonloppujen ulkopuolella majoitusmahdollisuudet ovat avoinna kaikille luonto- ja maaseutumatkailusta kiinnostuneille.
YHTEYSHENKILÖ: Tomi Heinonen, P. 050 576 1564

Nyt puollettujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat 378 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 45 prosenttia. Hankerahoituksen viranomaispäätökset tekee Pirkanmaan ELY-keskus osana Suomen CAP-suunnitelman toimeenpanoa. Puoltojen jälkeen Joutsenten reitin vuoden 2024 rahoituskiintiöstä on vielä noin 30 prosenttia jäljellä. Seuraavan kerran hankehakemuksia käsitellään tiistaina 4.6., johon kokoukseen tulevien hakemusten jättämisen takaraja sähköisessä Hyrrä-palvelussa on perjantai 24.5. klo 12. Myös verkkosivujen www.joutsentenreitti.fi kautta haettavilla Nuoriso- ja Seniori-Leader -hankkeilla on sama takarajapäivä.

Nuoriso-Leader-hankkeilla varustusta tanssiryhmälle ja nuorisotilalle

Sastamalan Kiikan Kultatähdet -tanssiryhmälle hyväksyttiin 750 euron Nuoriso-Leader-avustus yhtenäisiin esiintymisasuihin ja -huiskiin. Kiikan koululla aloitettiin vuoden 2022 syyskauden alussa alakouluikäisten tanssikerho, johon osallistui kahdeksan tanssista kiinnostunutta tyttöä. He innostuivat tästä todella paljon ja osallistuivat jo keväällä 2023 pieneen tanssikilpailuunkin nimellä Kiikan Kultatähdet. Ryhmä pääsi tanssimaan monissa erilaisissa paikallisissa tilaisuuksissa keväällä ja kesällä 2023, mm. VaLePan peleissä finaaliotteluiden aikaan.

YHTEYSHENKILÖ: Tanja Kallio, P. 050 448 6759

Punkalaitumen nuorisoryhmälle Sellistit2024 myönnettiin 681 euron Nuoriso-Leader-avustus nuorisotila KaruSellin uusiin varusteisiin, mm. tanssimattoon, pöytätennissettiin ja elokuvaprojektoriin.

YHTEYSHENKILÖ: Helena Anttila, P. 040 568 6838

Seniori-Leader-hankkeilla kuntoa ja kulttuuria

Eläkeläisorkesteri Harmonikkayhtye LASK järjestää soittotapahtumia vanhainkodeissa/palvelutaloissa Sastamalassa. Tuki 800e.

YHTEYSHENKILÖ: Kalle Ylinen, P. 044 086 9417

Kulttuuriseniorit Sastamalan Kiikassa toteuttavat yhteistyössä Kiikan nuorisoseuran kanssa kiertue-elokuvateatterinäytöksen. Tuki 800e.

YHTEYSHENKILÖ: Merja Ketonen, P. 040 755 9875

Eläkeliiton Punkalaitumen yhdistyksen Äijävirtaa-ryhmä toteuttaa perinneruokakurssin. Tuki 800e.

YHTEYSHENKILÖ: Pekka Karppanen, P. 050 558 9884

Eläkeliiton Punkalaitumen yhdistyksen Kässäkerho-ryhmä hankkii käsityöohjeita ja -tarvikkeita. Tuki 251e.

YHTEYSHENKILÖ: Eeva Salonen, P. 0400 918 350

Punkalaitumen Latu ja Polku ry:n yhteydessä toimivat talviuimarit parantavat Kivirannan uimapaikan turvallisuutta mm. lämpömattohankinnalla. Tuki 800e.

YHTEYSHENKILÖ: Seija Mahlamäki-Kultanen, P. 040 5878 029

Punlalaitumen VertaisVeturit on aktiivinen joukko, joka järjestää ja avustaa ikäihmisten liikuntatilaisuuksia. 800e tuki mahdollistaa yhtenäisten opasliivien hankinnan.

YHTEYSHENKILÖ: Aija Lindroos, P. 050 535 0966

Eläkeliiton Kiikoisten yhdistys hankkii kannettavan tietokoneen esitystarkoituksiin ja järjestää yhdistyksen 50-vuotisjuhlat. Tuki 800e.

YHTEYSHENKILÖ: Aulikki Lehtinen, P. 040 750 9702

Scroll to Top