Vapaus luovuudelle, ARTELES CREATIVE CENTER

Arteles Creative Center on täynnä elämää. Taiteilijat eri puolilta maailmaa ovat valloittaneet työ- ja asuntotiloiksi muutetut entiset Haukijärven kyläkoulun tilat ja iloinen puheensorina täyttää vanhaan luokkahuoneeseen rakennetun oleskelutilan. Elämä jatkuu täällä aktiivisena vuoden jokaisena päivänä.

Hämeenkyröläisessä kulttuurimaisemassa sijaitseva Arteles Creative Center on kansainvälinen taide- ja kulttuurikeskus, jossa asuu ja työskentelee vuosittain yli 150 luovan alan ammattilaista eri taiteenaloilta. Keskus on Suomen ja koko Skandinaviankin mittapuulla merkittävä taiteilijaresidenssi.

Suosittua keskusta laajennetaan ja kehitetään parhaillaan meneillään olevassa investointihankkeessa, joka sai tukea paikalliselta kehittämisyhdistykseltä Joutsenten reitiltä. Vaiheittain etenevässä hankkeessa keskuksen toimintaa kehitetään jo olemassa olevia toimitiloja kunnostamalla sekä saneeraamalla kokonaan uutta tilaa. Arteles Creative Centerin toiminnanjohtajan Teemu Räsäsen mukaan hankkeen tarkoituksena on parantaa tilojen soveltuvuutta nykyiseen käyttötarkoitukseensa ja lisätä keskuksen toimintakapasiteettia.

Keskus on työllistänyt tähän mennessä kolme henkilöä ja nyt käynnissä olevan hankkeen avulla on luotu jo yksi uusi työpaikka lisää. Kapasiteetin lisäämisen ansiosta myös asukasmäärä nousee yhdellä. Tällä hetkellä vain noin neljäsosa kaikista hakijoista valitaan sisään.

Kiinteistöt tehokäyttöön

Käynnissä olevassa kehittämis- ja laajentamishankkeessa tavoitellaan kapasiteetin lisäystä kunnostamalla nykyisiä toimitiloja paremmin residenssitoimintaan soveltuviksi sekä saneeraamalla kylmiä vinttitiloja uusiksi toimitiloiksi. Tähän mennessä suurin valmistunut kokonaisuus on uusi meditaatio- ja joogasali, joka toi sata neliötä lisää toimintatilaa. Lisäksi on rakennettu yksi asukaspaikka lisää ja muita pienempiä parannuksia on tehty. Hankkeen valmistuttua käytännössä kaikki mahdolliset tilat on otettu käyttöön, eikä laajentamisen varaa nykyisissä tiloissa juuri ole, Teemu Räsänen kertoo.

Artelesin Timber house Hämeenkyrön Haukijärvellä

Artelesin toimitilat Nexus 9000

Tuhat taiteilijaa kylässä

Kymmenen vuotta sitten hämeenkyröläiseen kulttuurimaisemaan perustettu taiteilijaresidenssi viettää nyt juhlavuottaan. Vuosien saatossa keskuksessa on vieraillut tuhat taiteilijaa lähes kuudestakymmenestä eri maasta. Residenssin toimintaidea on tarjota puitteet luovaan toimintaan ja tukea kunkin taiteilijan kehitystä yksilönä. Asukkaat valitaan vaihtuvien residenssiohjelmien teemojen mukaan ja tällä hetkellä keskuksessa asuvat taiteilijat ottavat osaa Silence Awareness Existence -residenssiohjelmaan. Kuukauden mittaisen ohjelman teemoihin kuuluu esimerkiksi nimensä mukaisesti hiljaisuus, jota toteutetaan hiljaisten viikonloppujen sekä netin käytön rajoittamisen kautta. Tämä auttaa keskittymään työhön. Hiljaisuuden kokemus on monelle hektisestä ympäristöstä tulevalle kokonaan uusi ja intensiivinen.

Asukkaita kokoontuneina rentoutumaan yhteiseen oleskelutilaan. Vasemmalta: Amanda Page (Australia), Isabel Rumble (Australia), Martyna Gryko (USA/Puola), Dove Hays (USA)

Teksti Miia Perenius, Kuvat Miia Perenius