Uusissa hankepuolloissa Sastaviljaa, lentopalloa, Kiina-yhteistyötä, ajosimulaattoria ja sikalastudiota

LEADER Joutsenten reitin hallitus käsitteli 15 hankehakemusta kokouksessaan Huittisissa 27.8. Hallitus päätti puoltaa rahoitusta 13:lle hankkeelle osana Luova Laakso 2020 –kehittämisohjelman toteuttamista. Kaksi hakemusta hylättiin.

Huittisten kaupungin Elävä Huittinen –hankkeessa parannetaan Huittisten vetovoimaa sekä asuinpaikkana että yritystoiminnan harjoittamisen kannalta. Suomen aluerakenne on nopeassa muutoksessa, jossa maaseutumaiset kuntakeskukset ja seutukaupungit kilpailevat isojen kaupunkien kanssa. Vain joka kolmas kunta ja seutu on kasvu-uralla. Laaja verkostohanke etsii uusia avauksia yhteistyön ja kumppanuuden sekä kaupungin kilpailukyvyn lisäämiseen. Keinoina ovat mm. imagotyö, digitalisaatio, kaupunkikeskustan kehittäminen, kylätoiminnan uudistaminen, kokeilevat kulttuuritoteutukset ja uudenlaiset sopimusmallit kaupungin, yrittäjien ja yhdistysten kesken.
YHTEYSHENKILÖ: Eila Törmä, P. 044 560 4203

Sastamalan Seudun Yrityspalvelu Oy:n selvityshankkeessa kartoitetaan Joutsenten reitin alueen yritysten vienti- ja tuontiyhteistyön mahdollisuuksia Koillis-Kiinan alueella. Kiina kuuluu maihin, jonka kanssa romahtanutta Venäjän vientiä voitaisiin korvata. Sastamalan seudun toimijat ovat jo alustavasti rakentaneet yhteistyötä Koillis-Kiinan julkisen sektorin ja yrityselämän kanssa.
YHTEYSHENKILÖ: Mikko Nieminen, P. 040 589 0606

Luonnonvarakeskuksen (LUKE) kehittämishankkeessa luodaan Sastamalan Viljanitti-viljelijärenkaissa tuotetulle korkealaatuiselle viljalle oma tarina ja brändi, joka tunnetaan ja tunnistetaan eri asiakassegmenteissä ja sosiaalisessa mediassa. ”Sastaviljalle” tavoitellaan uusia kansainvälisiä markkinoita etenkin Ruotsista ja Englannista. Sastamalassa viljellystä kaurasta valmistetun leivän paranteen, kolloidisen kaurajauhon, tuotetestaukset tehdään paikallisessa leipomossa. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat MTK Vammala ja MTK Kiikoinen. Viljanitti-viljelijärenkaissa on mukana viitisenkymmentä alueen maatilaa.
YHTEYSHENKILÖ: Veli Hietaniemi, P. 040 539 2266

Vammalan Lentopallo ry:n Hyvinvointia lentopallosta –hankkeessa on tavoitteena lisätä 4-19-vuotiaiden lasten ja nuorten vapaa-ajalla tapahtuvan liikunnan määrää koko Joutsenten reitin toimialueella. Tavoitteena on myös löytää menetelmiä, jotka inspiroivat lasten vanhempia ja koko perhettä aktiiviseen elämäntyyliin. Samalla parannetaan Joutsenten reitin alueen juniorilentopallon alueellista vaikuttavuutta, aktivoidaan aikuisia vapaaehtoistoimijoita lajin pariin ja parannetaan valmennuksen laatua.
YHTEYSHENKILÖ: Hannu Hautamäki, P. 0400 538 400

Romulan Taiteellinen Teatteriyhdistys ry:n Kiikasa-hankkeessa etsitään ja vahvistetaan kiikkalaista identiteettiä yhteisöteatterin keinoin. Shakespearen Myrsky-esityksen teemojen kautta lisätään paikallisten ihmisten, yhteisöjen ja instituutioiden yhteenkuuluvuutta ja osallisuutta kuntarakenteen myllerryksessä.
YHTEYSHENKILÖ: Kati Juurikka, P. 046 600 4671

Yrityshankkeissa tuotekehitystä, tuotannon kehittämistä ja uusia palveluita

Punkalaitumelaisen HR-Heikkilä Ky:n yritysinvestoinnilla tähdätään korkealaatuisen ajosimulaatiolaitteiston kehittämiseen ja tuotteistamiseen. Laitteisto soveltuu sekä harrastajille että vaativaan kilpa-ajajien harjoittelukäyttöön.
YHTEYSHENKILÖ: Heikki Heikkilä, P. 040 767 5533

Sastamalan Kiikoisissa toimiva Kii-Kone Oy investoi uuteen korjaamohalliin Kiikoisten ABC:n viereen. Investoinnin tavoitteena on kolminkertaistaa kolme vuotta toimineen yrityksen liikevaihto. Samalla yritykseen syntyisi kolme uutta työpaikkaa.
YHTEYSHENKILÖ: Tuomas Lähdekorpi, P. 0400 010 594

Sastamalan Vammalassa toimivan Epsira Oy:n investoinnissa muutetaan EPS-tuotetehtaan lay-out tehokkaammaksi ja ergonomisemmaksi uuden rullaradan avulla. Hanke parantaa tehtaan valmistuskapasiteettia, kilpailukykyä ja henkilöstön työoloja.
YHTEYSHENKILÖ: Petri Vesa, P. 040 567 0317

Huittislainen Sakari Tuomola rakentaa musiikin opetus- ja äänitystilan Sammussa sijaitsevaan vanhaan sikalaan. Nuoren ammattikitaristin ensisijaisena tavoitteena on oman itsensä työllistäminen.
YHTEYSHENKILÖ: Sakari Tuomola, P. 040 561 9973

Huittislainen Tero Hosike investoi tilapuodin rakentamiseen Huhtamossa sijaitsevalla pihvivasikka- ja jalostuseläintilallaan. Lihatuotteiden suoramyyntiä on tilalla tehty ennenkin, mutta nyt sen volyymiä ja tuotevalikoimaa halutaan kasvattaa. Hosikkeen toisessa hankkeessa investoidaan maatilamatkailuun rakentamalla 15-18 petipaikkaa maatilan pihapiirin aittarakennukseen. Investointien tavoitteena on nostaa tilan liikevaihtoa neljänneksellä ja luoda yksi uusi työpaikka.
YHTEYSHENKILÖ: Tero Hosike, P. 040 722 4914

Sastamalan Roismalassa toimivan MESALgroup Oy:n kokeilutuki kohdistuu työkoneen kauhan annostelulaitteen kehittämiseen. Laite helpottaa esimerkiksi rehun, viljan, pelletin ja muun irtotavaran käsittelyä ja jakelua.
YHTEYSHENKILÖ: Tapani Nurmi, P. 050 594 4789

Pekka Kangasniemi Sastamalan Lantulasta investoi uuteen pyörösahaan. Rahtisahaus traktorilla liikuteltavalla kenttäsahalla muodostaa pääosan yrityksen liikevaihdosta. Uusi saha tarjoaa entistä paremman työergonomian ja nopeuttaa sahausprosessia.
YHTEYSHENKILÖ: Pekka Kangasniemi, P. 0400 441 676

Seuraavan kerran hankehakemuksia käsitellään lokakuun puolivälissä

Nyt puollettujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat 974 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 37 prosenttia. Koko ohjelmakauden 2014-20 hankemäärä nousi 48:aan. LEADER Joutsenten reitin rahoituskehyksessä
mentiin jo vuoden 2016 puolelle, jonka alustavasta varauksesta puolletuksi tuli kolmannes. Pirkanmaan ELY-keskus alkaa tehdä hankkeille rahoituspäätöksiä loka-marraskuun aikana. Joutsenten reitti ja ELY-keskus järjestävät uusille hankkeille koulutusillan Sastamalan Kiikassa RTT:n Huoneteatteri Kannarissa torstaina 3.9. klo 18 alkaen.Ilmoittautumiset 1.9 mennessä eeva.raukko@joutsentenreitti.fi .Seuraavan kerran hankehakemuksia käsitellään 13.10., johon kokoukseen tulevien hakemusten jättämisen takaraja on perjantai 2.10.