Uusia kehittämishankkeita Taikayöntielle, Villa Royalille ja työpaikkojen luomiseen

Leader Joutsenten reitin hallitus käsitteli viisi uutta hankehakemusta ja kuusi uutta Nuoriso-Leader-hakemusta tiistai-iltana 26.10. Hankehakemuksista rahoitusta puollettiin viidelle. Nuorten pienimuotoisia investointihankkeita hyväksyttiin kolme: sastamalalaiselle pihanhoitajalle ja 4H-yrittäjälle Oskari Laajalle, Vammalan lukion opiskelijakunnalle ja Hämeenkyrön Helluntaiseurakunnan nuorille.

Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy:n alueiden välisessä Taikayöntien lumo -hankkeessa kootaan tietoa Huittisten, Punkalaitumen ja Urjalan alueen matkailutien historiasta, perinteistä, muista erityisyyksistä sekä julkaistaan tieto halukkaiden saataville helposti omaksuttavaan muotoon. Taikayöntien kehittämisestä hyötyvät niin paikalliset asukkaat, matkailijat, tiellä kulkijat, alueen vapaa-ajan asukkaat sekä kunnat ja maakunnat. Tie yhdistää monta kylää ja eri yhteisöä sekä kolme kuntaa ja kaksi maakuntaa. Hankkeen aikana ideoidaan ja pilotoidaan kaikkia alueen kohderyhmiä palvelevia uutuuskonsepteja (esim. pilottitapahtumia). Hankkeen avulla lisätään Taikayöntien ja sen ympäröimän maaseutualueen löydettävyyttä, saavutettavuutta ja tunnettavuutta. Hankkeessa myös parannetaan tien näkyvyyttä matkailumarkkinoilla nykyajan ratkaisujen avulla. Hankkeen avulla lisätään tien alueiden veto-, pito- ja lumovoimaa. Toteutuakseen alueiden välinen hanke vaatii myönteisen rahoituspuollon myös Urjalan alueella toimivalta Leader-ryhmältä Pirkan Helmi ry:ltä.

YHTEYSHENKILÖ: Soile Vahela, P. 044 710 3990

Sastamalan Hyynilässä toimiva Villeria Oy investoi Villa Royalin matkailukohteen kehittämiseen. Omistajavaihdoksen myötä Villa Royal uudistaa kävijäkonseptinsa vuonna 2022 niin että kesäkaudella kuninkaalliseen huvilaan voi saapua kuka tahansa ilman ajanvarausta. Investointihankkeessa Villa Royalin yhteyteen rakennetaan Cafe Bar Villa terasseineen ja pihapiiriin 10-paikkainen matkaparkki matkailuautoilijoiden lyhytaikaiseen majoittumiseen idyllisessä miljöössä.

YHTEYSHENKILÖ: Mirva-Pauliina Puupponen, P. 044 984 1524

Sastamalassa toimiva Teräsrakenne Suikki Oy investoi plasmaleikkauskoneeseen ja tuotannon kehittämiseen. Investointi mahdollistaa entistä kilpailukykyisemmän alihankintapalvelun ja myös omien tuotteiden kehittämisen. Investoinnin tavoitteena on lisätä liikevaihtoa 70 prosenttia kahden vuoden tähtäyksellä. Samalla yritykseen syntyisi viisi uutta työpaikkaa nykyisten 11:n lisäksi.

YHTEYSHENKILÖ: Eero Suikki, P. 050 354 3972

Sastamalan Kiikoisissa toimiva Sarinmaailma tmi:n kokeiluhankkeessa tuodaan markkinoille näkyvyysvaatteeksi sertifioitava työessu, joka on mahdollista tarpeen mukaan muokata myös pelkäksi liiviksi. Kohderyhmänä ovat naiset, jotka työssään tarvitsevat näkyvyys-standardoitua suojavaatetusta, esimerkiksi puutarhurit ja rakennusmestarit. Uuden yrittäjän tavoitteena on tuotekehityshankkeen avulla työllistää itsensä kokoaikaisesti.

YHTEYSHENKILÖ: Sari Kukkonen, P. 045 885 3380

Suomen Metsästäjäliiton Satakunnan piiri ry:n investointihankkeessa hankitaan ampumasimulaattori edistämään nuorten ampumataitoa ja metsästysharrastusta. Alueiden välistä investointihanketta tukevat myös muut Satakunnan Leader-ryhmät. Satakunnan piirin toiminnassa on mukana noin 190 metsästysseuraa, joissa on noin 14 500 jäsentä.

YHTEYSHENKILÖ: Janne Saarinen, P. 040 590 1039

Nyt puollettujen hankkeiden kustannukset Joutsenten reitillä ovat yhteensä 480 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 33 prosenttia. Kuluvalla rahoituskaudella vuodesta 2015 lähtien paikallisia kehittämishankkeita on käynnistetty Joutsenten reitin neljän kunnan alueella yhteensä 286 kappaletta ja 15,1 miljoonan euron arvosta. Rahoituskehyksessä ollaan jo vuoden 2022 puolella, jonka varoista on nyt puollettuna 42 prosenttia. Hankerahoituksen viranomaispäätökset tekee Pirkanmaan ELY-keskus osana Manner-Suomen maaseutuohjelman toteuttamista. Seuraavan kerran Leader Joutsenten reitin hallitus käsittelee hankehakemuksia tiistaina 7.12., johon kokoukseen tulevien hakemusten jättämisen takaraja on perjantai 26.11. klo 12.