Uusia hankkeita peikkomatkailuun ja kylille

LEADER Joutsenten reitin hallitus kokoontui vuoden neljänteen kokoukseensa Sastamalan Suodenniemen Kahvila Pianoon tiistaina 22.8. Kokouksen aluksi Suodenniemi-Seuran aktiivit Anne Itälinna, Saija Takala ja Sami Vuorenmaa kertoivat Suodenniemen kuulumisia kymmenen vuotta kuntaliitoksen jälkeen. Fyysisiä palveluita on kadonnut mutta digitaalisia tullut tilalle – seuran neuvontahankkeessa opastetaan suodenniemeläisiä digipalveluiden saloihin kädestä pitäen. Sastamalan etäisimmässä taajamassa on upea järviluonto ja kunnan edullisimmat asunnot uusia asukkaita houkuttelemassa. Runsaslukuiset kesäasukkaat ovat monin tavoin mukana Suodenniemen kehittämisessä, mm. Heinijärven kunnostushankkeessa. Suomi100v-juhlavuonna kannattaa muistaa, että Pirulanvuoren näkötornin järviluonto joutsenineen on päätynyt myös Euron kolikkomme kuvitukseksi.

 

Hallitus käsitteli neljä uutta hankehakemusta ja yhden alueiden välisen hankkeen lausuntopyynnön, joiden kaikkien rahoitusta päätettiin puoltaa. Alueiden välinen hanke julkistetaan vasta kun se on käsitelty loppuun muissa mukana olevissa Leader-ryhmissä.

 

Iloiste Oy:n investointihankkeessa Sastamalan Ellivuoren matkailualueelle, Pirunvuoren rinteille rakennetaan Peikkovuori-niminen peikkokylä. Linnanmäen huvipuistoakin uudistaneen sastamalalaisen puurakentajavelhon Markku Rudangon kädenjälkenä Pirunvuorelle on jo syntynyt mm. jättimäinen kanto peikkoseikkailujen näyttämöksi. Satupolun peikot animoidaan ihkaeläviksi kirkkaalla auringonpaisteellakin virtuaalilasien avulla. Investoinnilla tavoitellaan kasvua ja useita uusia työpaikkoja.

YHTEYSHENKILÖ: Anne-Mari Finska, P. 050 582 7903

 

Hämeenkyröläisen RatsuReipas Oy:n investointihankkeessa Pentinmaalla toimivan ratsastus- ja hevosvalmennustallin yhteyteen rakennetaan maneesi. Maneesi palvelee tallin täysihoitoasiakkaita ja lähiseudun ratsastajia ympärivuotisesti. Investoinnin myötä yritykseen syntyy puolikas uusi työpaikka.

YHTEYSHENKILÖ: Anna Viljakka, P. 040 747 6697

 

Kalkki Pojat ry:n kehittämishankkeessa valmistellaan Huittisten Vampulan 150v-juhlat, jotka vietetään lauantaina 2.9.2017. Laakeiden pelto- ja Loimijokimaisemien Vampula oli itsenäinen kunta vuoteen 2009, jolloin se liittyi Huittisiin. Vampulan kantava voima on maatalous- ja pienyrittäjyydessä. Juhlavuosihankkeella pyritään vahvistamaan nykyisten, entisten ja tulevien vampulalaisten yhteisöllisyyttä ja identiteettiä. Juhlapäivän aikana tarjolla on mm. Amazing Race Vampula -kilpailu, Yrittäjätori, bändejä ja savusaunaa.

YHTEYSHENKILÖ: Tiina Hämäläinen, P. 040 848 1904

 

Sastamalassa toimivan Lantulan seudun kyläyhdistys ry:n investointihankkeessa kehitetään Lantula-talon piha-alueen palveluita. Pihaan rakennetaan uusi, kattava kierrätyspiste, johon alueen asukkaat voivat tuoda kierrätyskelpoiset jätteensä biojäte mukaan lukien. Samalla kunnostetaan lasten leikkipaikka ja parannetaan sen turvallisuutta aitauksella.

YHTEYSHENKILÖ: Leena Virri-Hanhijärvi, P. 050 3666 953

 

Nyt puollettujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat 340 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 25 prosenttia. Rahoituskaudella 2014-20 on tähän mennessä käynnistetty 116 paikallista kehittämishanketta. Rahoituskehyksessä ollaan jo vuoden 2018 puolella, jonka varoista on nyt puollettuna neljännes. Hankehakemuksia on vastaanotettu ja käsitelty tuplavauhdilla edelliskauteen nähden, minkä johdosta maa- ja metsätalousministeriöltä haetaan lisärahoituskehystä syyskuun alussa. Seuraavan kerran hankehakemuksia käsitellään 10.10., johon kokoukseen tulevien hakemusten jättämisen takaraja on perjantai 29.9. klo 12.