Teatteria ja tuotantotilojen kehittämistä uusissa hankkeissa

LEADER Joutsenten reitin hallitus käsitteli neljä uutta hankehakemusta tiistai-illan kokouksessaan 6.11. Kolmen hakemuksen rahoitusta päätettiin puoltaa osana Luova Laakso 2020 -kehittämisstrategian toimeenpanoa. Yksi hakemus hylättiin.

 

Vammalan Teatteri ry:n yleishyödyllisessä investointihankkeessa peruskorjataan Vammalan teatteritalo Raivionkadulla entistä paremmin vastaamaan ympärivuotisen teatteritoiminnan tarpeisiin. Hankkeessa kunnostetaan 400-neliöisen, Museoviraston suojeleman rakennuksen katto ja julkisivu. Teatterin lisäksi rakennuksessa järjestetään muuta yhteisöllistä toimintaa, mm. juhlia ja kokouksia.

YHTEYSHENKILÖ: Ilkka Rantanen, 050 520 4273

 

Satafood Kehittämisyhdistys ry:n Farm-Uppi – Elinvoimaa ja start up -innovaatioita -hankkeessa etsitään uusia luovia käyttötarkoituksia tyhjäksi jääneille tuotantotiloille. Maatalouden rakennemuutos on pakottanut monia pienten yksiköiden maatalousyrittäjiä lopettamaan toimintansa. Tyhjilleen jääneet tuotantotilat voidaan kuitenkin nähdä myös paikalliskehittämisen vahvuutena, joihin Joutsenten reitin alueella onkin jo syntynyt monenlaista uutta toimintaa tislaamosta musiikkistudioon. Hankkeessa kootaan yrittäjäverkosto, joka tutustuu innovatiivisiin tuotantotilojen uusiokäyttötapoihin Suomessa ja Euroopassa. Hyviä käytäntöjä pyritään siirtämään osaksi omaa liiketoimintaa.

YHTEYSHENKILÖ: Jari Lehmusvaara, P. 050 5566 519

 

Hämeenkyrössä toimiva Johanna Koivun pitopalvelu investoi uusiin toimitiloihin Kalalahdessa. Halliosakkeeseen remontoidaan ja kalustetaan yrityksen kasvun mahdollistava moderni pitopalvelukeittiö. Investoinnin avulla yrityksen liikevaihtoon tavoitellaan neljänneksen lisäystä, mikä mahdollistaisi myös yhden uuden työpaikan syntymisen kahden nykyisen lisäksi.

YHTEYSHENKILÖ: Johanna Koivu, P. 040 511 6623

 

Nyt puollettujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat 157 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 66 prosenttia. Rahoituskaudella 2014-20 on käynnistetty yhteensä 146 hanketta, joihin on puollettu jo 33 prosenttia ensi vuodenkin 2019 rahoituskiintiöstä. Pirkanmaan ELY-keskus tekee hankkeiden viranomaispäätökset osana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman toimeenpanoa. Seuraavan kerran hankehakemuksia käsitellään 18.12., johon kokoukseen tulevien hakemusten jättämisen takaraja on perjantai 30.11. klo 12.

 

Joutsenten Reitti aukoo eurooppalaista maaseutuyhteistyötä Kiinaan

 

Ryhmä eurooppalaisia maaseudun kehittäjiä teki toisen vierailunsa Kiinaan lokakuussa. Tavoitteena on vaihtaa hyviä maaseudun kehittämiskäytäntöjä ja luoda uutta yhteistyötä EU:n ja Kiinan maaseutualueiden välille. Yhteistyösopimus EU:n Leader-ryhmien kattojärjestön ELARDin ja Kiinan tiede- ja teknologiaministeriön alaisen, kansainvälisestä asiantuntijavaihdosta vastaavan SAFEAn välillä allekirjoitettiin viime keväänä. Se on ensimmäinen ulkomaisen toimijan Kiinan keskushallinnon kanssa solmima sopimus koskien presidentti Xi Jinpingin tuoretta maaseudun kehittämisaloitetta. Jinpingin tavoitteena on kytkeä maaseudun ja maatalouden uudistaminen Kiinan kansalliseen modernisaatioprojektiin.

– Maaseudun kehittämisessä on huikea yhteistyöpotentiaali suomalaisille ja eurooppalaisille toimijoille, sillä Kiinan maaseutu on vielä verraten kehittymätöntä ja tuloerot kaupunkiväestöön verrattuna suuret. Kun kiinalaiset turisti- ja investointivirrat Suomeen kasvavat, tarvitsemme valmiuksia kasvavaan yhteistyöhön. Ruohonjuuritason yhteistyö lisää kulttuurien välistä yhteisymmärrystä – EU:n 3000 Leader-ryhmän ja Kiinan maaseutualueiden kansainvälinen yhteistyö voisi olla yksi avain tähän, toteaa ELARD:n EU-Kiina yhteistyökomitean puheenjohtaja, Leader Joutsenten Reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne.