Satakunnan Leader-ryhmien uutiskirje
maaliskuu 2022

Satakunnan Leader-ryhmien uutiskirje
maaliskuu 2022    
Nyt kannattaa laittaa hankeideat alulle!
Onko sinulla ja yhdistykselläsi halu kehittää alueesi elinvoimaisuutta? Haluatteko luoda uusia harrastusmahdollisuuksia? Vai onko tarpeena kunnostaa jo olemassa olevia puitteita?

Nyt on aika laittaa hyvät kehitysideat alulle, sillä tämä vuosi on viimeinen, jolla hankerahoitusta myönnetään nykyisillä säännöillä. Vuonna 2023 alkaa uusi EU:n ohjelmakausi ja samalla uudistuvat kriteerit, joilla rahoitusta myönnetään yhdistyksille ja yrityksille. Vaikka hankkeita on käynnissä paljon kaikilla Satakunnan Leader-ryhmien alueella, on rahoitusta vielä hyvin jäljellä.

Joten, jos sinulla on hyvä idea, ota yhteyttä oman alueesi leader-ryhmään! Erilaisia rahoitushakuja on juuri nyt käynnissä!

Lisätietoja löydät Leader-ryhmien kotisivuilta:
Leader Karhuseutu: karhuseutu.fi
Leader Pohjois-Satakunta: aktiivinen.fi
Leader Pyhäjärviseutu: pyhajarviseutu.fi
Leader Ravakka: ravakka.fi
Leader Joutsenten reitti: joutsentenreitti.fi

    Lähiruuan juhlaa Merikarvialla 2.-3.4.2022
Satakuntaa ei turhaan pidetä merkittävänä ruokamaakuntana, sillä saamme syödä lähellä tuotettua ruokaa hyvin monipuolisesti. Terveellinen ja puhdas ruoka on pääosassa myös Merikarvialla Koivuniemen Herran Farmilla järjestettävillä Terve Ruoka -messuilla. Messujen tavoitteena on tuoda esiin kotimaisen ruuan laatua ja edistää sen käyttöä perheiden arjessa.

Terve Ruoka -messut tuovat esiin paikallisia pientuottajia ja uusia näytteilleasettajia mahtuu myös mukaan. Lisäksi messuilla on luvassa monipuolista ohjelmaa. Tule siis mukaan seuraamaan paikallista Kokkisotaa tai bongaamaan julkkisvieraita. Hiihtäjälegenda Juha Mieto ja sosiaalisesta mediasta tutuksi tullut Jesse Pynnönen ovat messuilla mukana. He mittelevät toisiaan vastaan Kokkisodassa ja kertovat terveellisen ja kotimaisen ruuan merkityksestä paneelikeskustelussa.

Paikallista ruokakulttuuria esille tuovan tapahtuman järjestelyistä vastaavat Koivuniemen Herran Farmin lisäksi MTK-Merikarvia, Merikarvian kunta ja Merikarvian lukio.

Lisätiedot tapahtumasta löytyvät terveruokamessut.fi –sivustolta. Edullisemmat ennakkoliput ovat myös myynnissä terveruokamessut.fi -sivulla.
    ”Ekohankkeille” korkeampi tukiprosentti!
Nyt kannattaa tehdä energiatehokkuutta parantavia ja ympäristöä säästäviä investointeja. Leader Karhuseutu tukee yhdistysten energiatehokkuutta ja ekologista kestävyyttä edistäviä investointeja korotetulla 70 % tuella. Tavallisesti Leader-hankkeissa investointeihin myönnettävä tuki on 50 % kokonaiskustannuksista.

– Leader-rahoitus on loistava keino edistää toiminnan kestävyyttä ja vähentää ympäristökuormaa. Tuella voidaan parantaa vaikka yhteisöllisten tilojen energiatehokkuutta. Ilmalämpöpumput jo laajasti tunnetaan, mutta aurinkoenergiainvestointeja on vasta alettu kysyä, sanoo hankeneuvoja Lauri Penkkimäki.

Karhuseudun oman Energiaa elämään -hankkeen kautta autetaan yhdistyksiä tekemään kestävyyttä parantavia pieniä tekoja. Tarjolla on maksutonta neuvontaa ja sparrausta sekä apua esimerkiksi tilaisuuksien järjestämiseen.

Lue lisää Karhuseudun sivuilla julkaistusta artikkelista: UUTTA: Yhdistyksille 70 %:n Leader-tuki energiatehokkuutta edistäviin ja ympäristöä säästäviin investointeihin.

    Turvallista netin käyttöä
Lapset ja nuoret törmäävät netissä hieman erilaisiin ongelmiin kuin aikuiset ja ikäihmiset. Monella jo alle kouluikäisellä lapsella on käytössään älylaite ja useita sovelluksia. Vanhemmat eivät välttämättä tiedä kovin tarkkaan, mitä lapset  netissä tekevät.

Myös verkkohuijaukset ovat yleistyneet valtavasti. Jatkuvasti saamme kuulla identiteettivarkauksista, tekstiviestihuijauksista, haittaohjelmista ja kalastelusähköposteista. Verkkohuijarit myös kehittyvät koko ajan ammattimaisemmiksi, joten kenelle tahansa voi käydä vahinko.

Pitovoimaa Pyhäjärviseudulle -hanke järjestää kahdenlaisia koulutustilaisuuksia turvallisesta verkkokäyttäytymisestä. Lasten vanhemmille suunnatussa koulutuksessa MLL:n Tiia Rosnell kertoo yleisimmistä lasten ja nuorten suosimista sovelluksista ja siitä, millaisia asioita niissä voi tulla vastaan. Koulutuksissa myös keskustellaan siitä, miten nämä asiat kannattaa ottaa lapsen ja nuoren kanssa kotona puheeksi. Lue lisää koulutuksesta Leader Pyhäjärviseudun sivuilta!

Senioreille järjestetyssä koulutuksessa paneudutaan siihen, miten huijauksia voi tunnistaa ja miten niiltä voi välttyä. Tilaisuudessa on mahdollisuus keskustella ja kysyä omaa mieltä askarruttavista asioista. Koulutus järjestetään Eurassa tiistaina 22.3. Lue lisää koulutuksesta Leader Pyhäjärviseudun sivuilta!

   
Eväitä arjen ilmasto- ja luontotekoihin!
Ahdistaako ilmastonmuutos tai luontokato? Oletko huomannut epäkohdan, johon haluaisin puuttua? Paras tapa päästä ahdistuksesta on muuttaa se toiminnaksi ja toivoksi.

Leader Ravakka järjestää Raumalla erityisesti nuorille suunnatun Tekoja NYT -työpajan 17.3. Työpajassa pohditaan sitä, miten jokainen voi löytää oman tapansa vaikuttaa arjessa. Työpajan vetää kirjailija ja media-alan ammattilainen Silja Annila.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan työpajaan Ravakan sivuilta!


   
Kohti uutta ohjelmakautta! Osallistu ja vaikuta!

Vuonna 2023 alkaa uusi EU:n ohjelmakausi ja jokainen Leader-ryhmä on luomassa uutta strategiaa kaudelle 2023-2027. Koska strategiat ovat vielä valmisteilla, sinulla on mahdollisuus vaikuttaa. Miten sinä kehittäisit maaseutua tulevaisuudessa?

Leader Joutsenten reitillä on yhdessä alueen paikallislehtien kanssa käynnissä kampanja, joka kysyy, kuinka sinä sijoittaisit miljoona euroa paikalliseen kehittämiseen?

Kyselyssä rahasumman voi jakaa haluammallaan tavalla eri painopisteiden välillä. Haluaisitko panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin tai auttaa luomaan alueelle uusia työpaikkoja? Ovatko uusiutuvat energiat tai biotalouden kehittäminen sinulle tärkeitä arvoja? Käy vastaamassa kyselyyn Joutsenten reitin sivuilla!

Myös Karhuseudun alueella on strategiakysely käynnissä. Kyselyllä kartoitetaan yhdistysten, yritysten ja alueen asukkaiden mielipidettä siitä, miltä kotiseudun tulevaisuus näyttää. Mitä alueella pitäisi tulevaisuudessa kehittää millaisia hankkeita rahoittaa? Vastaajien kesken arvotaan lahjakortteja Scandinavian Outdooriin. Käy vastaamassa kyselyyn!
   
Kansainvälisiä vieraita

Ystävyyskoulutoiminta sai vihdoin jatkoa Kankaanpäässä, kun latvialaisesta Aluksne State Gymnasium -lukiosta saapui vieraita Kankaanpään Yhteislyseoon.

Yhteislyseon urheilulinjan valmentaja ja Latviaan suuntautuvien reissujen vetäjä Juha Rantanen kertoi, että ystävyyskouluvierailu on osa kolmivuotista projektia, Together we are one (more)- Leader-hanketta, joka on ollut keskeytettynä kaksi vuotta koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten ja muutosten myötä. Virtuaaliyhteyksiä Aluksnen toimijoiden kanssa toki ollaan pidetty koko ajan yllä!

Projekti on taas hyvässä vauhdissa, ja Aluksnen koulu saanee vieraakseen yhteislyseon urheilulinjalaiset seuraavan kerran toukokuun alussa sekä kesäkuussa. Rantanen toivoo tulevaisuuden tuovan mukanaan uusia ystävyyskouluprojekteja.

Jos olet Kankaanpään Seudun tilaaja, käy lukemassa lisää latvialaisten vierailusta Ella Ahtilinnan kirjoittamasta uutisesta.  
Nyt valitaan vuoden Leader-kylähanke!

Onko kylällänne toteutettu onnistunut Leader-rahoitteinen hanke? Hakekaa mukaan Vuoden Leader-kylähanke kilpailuun.

Vuoden Leader-kylähanke on valtakunnallinen tunnustus, joka jaetaan Leader-rahoitetulle hankkeelle, jolla on kehitetty kylää asukaslähtöisesti. Haku on avoin ja kuka tahansa voi ilmiantaa kylähankkeita. Hankkeen pitää olla päättynyt vuoden 2021 aikana. Ilmianna ehdotuksesi Suomen Kylät ry:n järjestämän kyselyn kautta. Ehdotukset pitää antaa viimeistään 30.3.2022. Lue lisää Suomen Kylät ry:n sivuilta.
    Uusi viestintäkoordinaattori Satakunnan Leader-ryhmien uutena viestintäkoordinaattorina aloitti helmikuun alussa ulvilainen Katri Mäenpää. Hän on aikaisemmin tehnyt toimittajan ja sisällöntuottajan töitä.

”Olen todella innoissani astunut Leader-maailmaan ja tiedottajan saappaisiin. Odotan pääseväni tutustumaan moniin mahtaviin ideoihin ja inspiroiviin tarinoihin, joita Satakunnan maaseutu on täynnä. Sinäkin saat lukea palasia niistä aika ajoin tästä kirjeestä.”

-Katri     Seuraa Leader-ryhmien kuulumisia ja lue esimerkkejä yhdistysten ja yritysten toteuttamista hankkeista nettisivuiltamme ja some-kanavistamme!
#sankariyrittäjät #sankariyhdistykset   Leader Pohjois-Satakunnan ajankohtaiset
Leader Pohjois-Satakunnan some:
Facebook  Twitter  Instagram   Leader Joutsenten reitin ajankohtaiset
Leader Joutsenten reitin Facebook
Leader Joutsenten reitin Instagram
 
Leader Pyhäjärviseudun ajankohtaiset
Leader Pyhäjärviseudun Facebook            Leader Karhuseudun ajankohtaiset
   Leader Karhuseudun Facebook               Leader Ravakan ajankohtaiset
 Leader Ravakan some:
             Facebook  Instagram  LinkedIn
Seuraa Satakunnan Leader-ryhmien yhteisiä somekanavia   Twitter Instagram YouTube