Sambesian kuvernööri vierailee Joutsenten reitillä

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Mosambikin suurimman provinssin Sambesian kuvernööri Carvalho Muária tutustuu Joutsenten reitti -kehittämisyhdistyksen toimintaan alkavalla viikolla. Seitsenhenkisessä seurueessa on mukana myös provinssin talousministeri sekä maan keskus- ja paikallishallinnon edustajia. Viikon aikana käydään mm. Vammalan Illon ja Lantulan kylillä, Huittisten Satafood-kehittämisyhdistyksessä ja Pirkanmaan TE-keskuksessa. Vierailu liittyy ulkoministeriön ja maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän hankkeeseen, jonka tavoitteena on löytää suomalaista lisäarvoa kehitysyhteistyöhön.

Mosambik on yksi maailman köyhimmistä maista ja Suomen valtion merkittävin kehitysavun kohde. Inhimillisen kehityksen indeksillä mitattuna se sijoittuu 177 maan joukosta sijalle 168. Mosambik itsenäistyi Portugalista vuonna 1975, jonka jälkeen maata raunioitti 16 vuotta kestänyt sisällissota. Jälleenrakentaminen pääsi kunnolla käyntiin vasta rauhansopimuksen solmimisen jälkeen vuonna 1992. Sen jälkeen maata ovat koetelleet tuhoisat tulvat, ruokapula, kasvava valtionvelka ja yhä paheneva aids-tilanne. Viime vuosina Mosambikin talous on kuitenkin kehittynyt suotuisasti, ja maan hallitus on vähentänyt köyhyyttä esimerkillisesti.

Kuvernööri on Mosambikin varsin autonomisten provinssien itsevaltias ja henkilöpalvonnassa presidentistä seuraava. Kuvernöörin kulkiessa lapset laulavat tienvarsilla. Puhuteltaessa nimen edessä käytetään liitettä “His Excellency” (hänen erinomaisuutensa). Joutsenten reitille kuvernöörin toivottaa tervetulleeksi kansanedustaja Arto Satonen.

KUTSU. Median edustajat ovat tervetulleita tapaamaan seuruetta esim. tervetulotilaisuuteen Vammalan Haapaniemen tilalle ke 3.9. klo 18 (tai muihin ohjelman mukaisiin vierailukohteisiin, ks. liite).

Hallitukselta rahoituspuollot Punkalaitumelle ja Vammalaan

Joutsenten reitin hallitus käsitteli kokouksessaan tiistaina 26.8. kolme uutta hankehakemusta, joista kahden rahoitus puollettiin ja yhden hylättiin.

Punkalaitumen Yrittäjät ry:n hankkeessa lisätään Punkalaitumen kunnan vetovoimaa yrittämis- ja asuinpaikkana. Toimenpiteinä ovat mm. asukkaiden palvelukyselyn toteuttaminen, toimialakohtaisten kehittämisohjelmien laadinta sekä palveluoppaan päivittäminen ja jakelu. Hanke korvaa aiemmin puolletun Muuta Punkalaitumelle -hankkeen laajentaen sen sisältöä.

YHTEYSHENKILÖ:

Vammalan kaupungin Nuorten seudullinen osallisuushanke levittää nuorisotyön hyviä käytäntöjä Lounais-Pirkanmaan ja Pohjois-Satakunnan seutukunnilla. Hanke on jatkoa kuluvana vuonna onnistuneesti käynnistyneelle Seudullinen nuorisokoordinaattori -hankkeelle. Hankkeen aikana saatetaan päätökseen tulevan Sastamalan, Punkalaitumen, Lavian ja Kiikoisten kuntien lapsi- ja nuorisopoliittiset ohjelmat sekä kehitetään varhaisen puuttumisen malleja ja erityisnuorisotyötä.

YHTEYSHENKILÖ: Maija Koivu, P. 050 404 1850

Puollettujen hankkeiden kokonaiskustannukset ovat 93 000 euroa. Joutsenten reitin vuosien 2007-09 julkisesta rahoituksesta on nyt puollettu 82 prosenttia 42 hankkeeseen. Seuraavan kerran hallitus käsittelee hankehakemuksia torstaina 9.10. Tähän kokoukseen tulevien hakemusten on oltava Joutsenten reitin toimistolla perjantaihin 26.9. mennessä.

Toimisto muuttaa lähemmäs asiakasta

Joutsenten reitti ry:n toimisto Vammalan Puistokatu 10:ssä vanhalla kaupungintalolla laskeutuu lähemmäs maanpintaa. Muutto kolmoskerroksesta kakkoskerrokseen perustettavaan yritysneuvontatiimiin ajoittuu syyskuun alkuun. Muutolla pyritään parantamaan kehittämispalveluista kiinnostuneiden asiakkaiden ns. yhden luukun periaatetta. Yritysneuvontatiimissä ovat mukana myös Sastamalan seudun yrityspalvelu Oy, Pirkanmaan TE-keskus ja Vammalan seudun työvoimatoimisto.