Rahoituspuoltoja palveluhankkeille

Joutsenten reitti ry:n hallitus käsitteli vuoden toisessa kokouksessaan Huittisten Suttilassa torstaina 15.4. kahdeksan hankehakemusta, joista seitsemän rahoitusta päätettiin puoltaa.
 
Tampereen kesäyliopistoyhdistys ry:n Maahanmuuttajat maaseudun vahvuutena -esiselvityksessä kartoitetaan Länsi-Suomen maaseutualueiden maahanmuuttajaväestöä ja sen kotoutumiskokemuksia. Alueiden väliseen hankkeeseen osallistuu Joutsenten reitin lisäksi viidestä kymmeneen maaseutualuetta Varsinais-Suomesta Pohjanmaalle. Tavoitteena on parantaa maahanmuuttajien sopeutumista maaseudulle ja saada lisää tietoa heidän palvelutarpeistaan. Esiselvityksellä valmistellaan myös EU-tason verkostohanketta eri jäsenmaiden ja maaseutualueiden välisten hyvien kotouttamiskäytäntöjen siirtämiseksi.
YHTEYSHENKILÖ: Mikko Mattila, P. 050 4433 878
 
Metsänhoitoyhdistys Kyrösjärvi ry:n Silvanetti -metsät nettiin -hankkeessa aktivoidaan metsänomistajien nettimetsäsuunnitelmien käyttöönottoa. Internet-pohjainen metsäsuunnitelma havainnollistaa metsänhoidollista päätöksentekoa ja tavoittaa kätevästi kaukanakin tilasta asuvan tai kulkurajoitteisen omistajan. Näin edistetään metsätalouden taloudellista, ekologista ja sosiaalista kestävyyttä. Metsänhoitoyhdistyksen tavoitteena on yleisötilaisuuksien ja neuvonnan kautta saada nettimetsäsuunnitelmien piiriin kolmannes eli 1 200 toimialueen metsänomistajista. Alueiden välistä hanketta tukevat Joutsenten reitti ry:n lisäksi myös Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry ja Kantri ry.
YHTEYSHENKILÖ: Matti Sojakka, P. 0400 739 602
 
Hämeenkyrön Jumesniemen seudun kyläyhdistys ry:n esiselvityshankkeessa tutkitaan Jumesniemen kirkkokoulun yksityistämisen edellytykset. Selvitystyö sisältää yksityistämishakemuksen laatimisen opetusministeriölle, toimintaympäristön kartoituksen, markkinointisuunnitelman tekemisen sekä koulun arvopohjaan mukautetun opetussuunnitelman tuottamisen.
YHTEYSHENKILÖ: Juha Välilä, P. 040 7421 741
 
Sastamalan Pukaran kyläyhdistys ry:n investointihankkeessa parannetaan kyläkeskuksena toimivan entisen koulun käytettävyyttä ja vetovoimaa. Kylätalon sähköasennukset ja -patterit uusitaan, talousrakennuksen katto remontoidaan ja tontin takareunan rinteeseen puron varteen rakennetaan sauna osittain maan sisään.
YHTEYSHENKILÖ: Sami Karmala, P. 040 582 9236
 
Hämeenkyrön Lähikatsastus Oy:n investointihankkeella tuetaan katsastusaseman perustamista Hämeenkyrön Kyröskoskelle. Yritys saneeraa ja kalustaa vuokraamansa noin 310 neliömetrin hallitilat. Hämeenkyrössä ei ole ennestään katsastuspalveluita saatavilla. Hanke synnyttää kolme uutta työpaikkaa.
YHTEYSHENKILÖ: Markku Kleemola, P. 040 582 7543
 
Sastamalan Vähähaara-Seura ry:n esiselvityshankkeessa kartoitetaan Vähähaaran kylän palvelutarpeita ja -tarjontaa. Tavoitteena on tukea kylällä asumista ja kesämökkeilyä sekä houkutella uusia asukkaita.
YHTEYSHENKILÖ: Sari Mäkelä, P. 050 413 3506
 
Hämeenkyrön Kyrön Eloisat ry:n kehittämishankkeessa koostetaan aktiivisesti toimivan työttömien yhdistyksen historiikki edellisistä 1990-luvun alun lamavuosista nykyiseen globaaliin taloustaantumaan. Kirja kuvaa työttömyyttä osana teollisuusyhteisön nousuja ja laskuja sekä korostaa vertaistuen ja sosiaalisten verkostojen merkitystä. Kirjan avulla yhdistys toivoo saavansa entistäkin suuremman osan alueen työttömistä mukaan toimintaansa.
YHTEYSHENKILÖ: Miika Hämäläinen, P. 040 763 7912
 
Nyt puollettujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat 440 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 60 prosenttia. Joutsenten reitti ry:n rahoituksesta vuosille 2007-10 on puollettuna 95 prosenttia 91 hankkeelle. Kuluva rahastokausi jatkuu vuoteen 2013. Seuraavan kerran hallitus käsittelee hankehakemuksia 23.6. Tähän kokoukseen tulevat hakemukset on jätettävä 10.6. mennessä.
 
Vuoden hankkeena palkittiin Sastamalan Opiston Kulttuurifoorumi
 
Hallituksen kokousta seuranneessa Joutsenten reitti ry:n vuosikokouksessa palkittiin vuoden 2009 hankkeena Sastamalan Opiston Kulttuurifoorumi. Hanke edisti hajallaan toimivien Sastamalan, Kiikoisten ja Lavian lukuisten kulttuurintuottajien yhteistyötä ja johti mm. yhteisen tapahtumakalenterin käyttöönottoon. Kulttuurifoorumi on hankerahoituksen päätyttyä jatkunut Opiston piirinä.
 
Kiertopalkintoa olivat vastaanottamassa Sastamalan Opiston rehtori Matti Lehtinen sekä hankevetäjänä toimineet Eeva Erenius (oik) ja Maria Pietilä (vas).  Sirpa Ollinpojan veistämä joutsenaiheinen puureliefi jaettiin vuoden hankkeelle nyt kuudetta kertaa. Kiikoisten Pukinsarven Tröötöttäjiä johtava Lehtinen esitti kiitoksensa asiaankuuluvan äänekkäällä tavalla törähdellen.

 
Itsearvioinnissa tarkasteltiin toimintaa ja tuloksia
 
Joutsenten reitti ry:n ohjelmakauden puolivälin itsearvioinnista vastannut Tytti Siltanen tarkasteli yhdistyksen kehittämistoimintaa ja -tuloksia kyselytutkimuksen valossa.
 
Toimintatapoihin oltiin yleisesti tyytyväisiä mutta byrokratia ja ELY-keskuksen päätösviiveet saivat sapiskaa, kuten seuraavat hankevetäjien repliikit osoittavat:
 
”Byrokratia on kyllä hurjaa. Huippu oli kun se ukko tuli Helsingistä oikein meille tarkastamaan, että kuitit löytyy ja minun vastaanotolle tarkistamaan tavarat. Mun tuhat euroa taisi mennä ukon palkkoihin jo…”
 
”Selkeä miinus ja suorastaan heitteillejättöä oli se, että tukisumma tuli auttamattomasti liian myöhään – aiheutti meille harmaita hiuksia. Päätökset tuli liian myöhään.”
 
Toiminnan tuloksista noteerattiin korkeimmalle kulttuurin ja kansainvälistymisen edistäminen. Maa- ja metsätalouden sekä nuorten hyvinvoinnin kehittämisessä todettiin olevan vielä parantamisen varaa.
 
Neljä uutta jäsentä hallitukseen
 
Vuosikokous valitsi huittislaisen Paavo Törmälän jatkamaan yhdistyksen puheenjohtajana vuonna 2010. Kausi on Törmälän kolmas.
 
Uusina hallituksen jäseninä aloittavat Ulla Junnila Sastamalan Kiikasta, Ari Kallionpää Punkalaitumen kunnasta, Sanna Matintalo Huittisten Vampulasta sekä Katariina Pylsy Sastamalan kaupungilta. Hallituksen kokoonpano toteuttaa kolmikantaa, jossa yhdistykset ja yritykset, julkinen sektori sekä riippumattomat maaseudun asukkaat ovat tasavertaisesti edustettuina.
 
Hallituksen kokoonpano on kokonaisuudessaan yhdistyksen kotisivuilla osoitteessa https://joutsentenreitti.fi/yhdistys/hallitus/.