Rahoituspuoltoja matkailuyrittäjille ja maahanmuuttajien kotouttamiseen

LEADER Joutsenten reitin hallitus käsitteli kokouksessaan 14.4. 11 uutta hankehakemusta, joista kahdeksalle päätettiin puoltaa rahoitusta osana yhdistyksen Luova Laakso 2020 -kehittämisstrategiaa ja Manner-Suomen maaseutuohjelmaa.

Tuomiston Kartano Oy:n investointihankkeessa peruskorjataan historiallisesti arvokas Tuomiston kartano Sastamalan Karkussa hyvinvointimatkailun keskukseksi. Tiloja kunnostetaan vastaamaan nykypäivän vaatimuksia ja vanha piharakennus muutetaan jooga-/monitoimisaliksi. Kartano tarjoaa majoituspalvelua, kokous- ja juhlatiloja sekä hyvinvointikursseja. Investointi luo aloitusvaiheessa yhdestä kahteen osa-aikaista työpaikkaa.
YHTEYSHENKILÖ: Tuuli Lovén, P. 040 764 3112

Aqua Plus Ay:n investointihankkeessa Sastamalan Ellivuoren matkailualueelle perustetaan VuoriSport-toimipiste, joka tarjoaa liikunnallisia ohjelmapalveluita ja varusteita fat bike -polkupyöristä SUP-lautoihin hotellikiinteistöstä käsin. VuoriSport vastaa myös alueelle rakennettavan kiipeilypuisto HighParkin toiminnasta.
YHTEYSHENKILÖ: Tuuli Isomeri, 044 219 9279

Lauri Kaukosen perustettavan Ruutumainos Oy:n lukuun hakemassa investointihankkeessa rakennetaan liikenteellisesti keskeisille paikoille Sastamalaan LED-valotauluja, jotka ovat uusi markkinointi- ja yhteisöviestinnän kanava paikkakunnalla. Hankkeen tavoitteena on synnyttää yksi uusi palvelualan yritys ja kaksi uutta työpaikkaa.
YHTEYSHENKILÖ: Lauri Kaukonen, P. 050 4431 673

Hämeenkyrössä toimivan Anni-Lauteet Oy:n kokeiluhankkeessa tehdään muotoiltujen mittatilauslauteiden markkinakartoitus Ruotsissa. Hankkeen tavoitteena on etsiä yritykselle uutta kasvua viennistä.
YHTEYSHENKILÖ: Jussi-Pekka Sirkka, P. 040 514 1438

Punkalaitumelaisen Rakennus- ja Metallipalvelu Häkkisen investointihankkeessa lisätään maatilan yhteydessä toimivan peltisepänliikkeen kapasiteettia uudella tuotantohallilla. Samalla monipuolistetaan konekantaa. Investoinnilla tavoitellaan viidenneksen kasvua liikevaihtoon.
YHTEYSHENKILÖ: Jani Häkkinen, P. 040 733 1722

Laitumen Pallo ry:n kehittämishankkeessa järjestetään tulevana kesänä 12.8. PunkaFest 2016 -niminen koko perheen tapahtuma Punkalaitumella. Pääesiintyjiksi ovat tulossa Arttu Wiskari ja JVG. Järjestelyissä on mukana myös Punkalaitumen nuorisovaltuusto. Nuorten järjestäjien tavoitteena on luoda kylälle positiivista pöhinää ja tekemisen meininkiä. Tapahtuman avulla pyritään myös edistämään monikulttuurisuutta, vastaanottokeskuksen asukkaiden kanssakäymistä kantaväestön kanssa sekä maahanmuuttajien kotoutumista Punkalaitumelle.
YHTEYSHENKILÖ: Tero Naskali, P. 045 2766 559

Karkun kyläyhdistys Kyläntupa ry:n investointihankkeen tavoitteena on perustaa monikulttuurinen kyläkasvimaa Sastamalan Karkun emäntäkoulun perinnemaisemaan. Yhteistyössä on mukana kylällä sijaitseva Pihlajalinnan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus, jonka asukkaita kyläyhdistys opastaa pohjoisen kasvinviljelyn saloihin. Sato jaetaan hankkeen osallistujien, vastaanottokeskuksen ja kyläläisten kesken. Alkusyksyisin järjestetään säilöntätalkoot ja sadonkorjuujuhla. Turvapaikanhakijoiden lisäksi hanke tarjoaa kylän asukkaille helpon tavan kokeilla ja oppia luonnonmukaista kasvinviljelyä. Hankkeen laajempana tavoitteena on lisätä ekologisen, paikallisen ja tasapainoisen elämäntavan tietämystä sekä nostaa Karkku yhdeksi pohjoisen permakulttuurin keskeisistä kehittämisalueista.
YHTEYSHENKILÖ: Pauliina Hänninen, P. 040 727 4228

Sastamalan seurakunnan Seimi- ja kirkkovaellushanke juhlistaa Vammalan jouluisen seimikadun ehtimistä kymmenen vuoden ikään. Hankkeessa rakennetaan suurikokoinen seimi oppilastyönä Tyrvään kirkkoon ajalle 25.11.2016-6.1.2017. Sastamalan kirkkovaelluksen opasteet ja opasvihkonen uusitaan, ja vaellusreittiä jatketaan Pyhän Olavin kirkolta Keikyän kirkolle asti.
YHTEYSHENKILÖ: Salme Kuukka, P. 050 314 9081

Nyt puollettujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat 397 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 25 prosenttia. LEADER Joutsenten reitin hankkeiden kokonaismäärä kaudella 2014-20 nousi 76:en. Viimeksi kuluneen vuoden aikana hakemuspaine on ollut lähes kolminkertainen aikaisempaan ennätysvuoteen verrattuna, mistä johtuen rahoituksessa mentiin jo kolme prosenttiyksikköä vuoden 2017 rahoituskehyksen puolelle. Seuraavan kerran yhdistyksen hallitus käsittelee hankehakemuksia 7.6., johon tulevien hakemusten jättämisen takaraja on 26.5.

Sähköisen hakujärjestelmän Hyrrän rahoitus- ja maksamispäätösten tekeminen alkaa kesällä

Vasta muutama LEADER Joutsenten reitin puoltama hanke on ehtinyt saada Pirkanmaan ELY-keskuksen rahoituspäätöksen. Maaseutuvirasto lupaa lisää vauhtia kesällä, kun sähköisen Hyrrä-hakujärjestelmän rahoitus- ja maksamispäätösten tekeminen alkaa toimia. Yleishyödyllisten hankkeiden tukipäätöksiä päästään tekemään Hyrrässä jo huhti-toukokuussa. Kunnianhimoisen Hyrrä-projektin resursseja on lisätty ja työnjakoa selkeytetty, mikä on tuottanut tulosta.