Rahoituspuoltoja kulttuurikeskukselle ja yrityshankkeille

Joutsenten reitti ry:n hallitus käsitteli seitsemän uutta hankehakemusta vuoden ensimmäisessä kokouksessaan torstaina 18.2. Neljä hanketta sai rahoituspuollon, yksi hylättiin ja kaksi jäi pöydälle lisäselvityksiä varten.
 
Arteles Pirkanmaa Oy:n hankkeessa perustetaan kansainvälisen tason kulttuurikeskus Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään maisemiin, Hämeenkyrön Haukijärven vanhalle koululle. Keskus toimii taiteilijaresidenssinä, jonka ensimmäiset ulkomaiset taiteilijat saapuvat heinä-elokuussa. Hankkeen takana on kolme nuorta suomalaista, kansainvälisesti menestynyttä taiteilijaa.
YHTEYSHENKILÖ: Teemu Räsänen, P. 050 526 3161
 
Huittisten kaupungin elinkeinojen kehittämishankkeessa kootaan yhteen seudun pajayrittäjät metalli-, puu- ja korjaamotoimialoilla. Tavoitteena on synnyttää 25 yrityksen verkosto, jota kehitetään seuraavilla osa-aluieilla: liikeidean kehittäminen, liiketoimintasuunnitelma, toiminnan kannattavuus, rahoitus, markkinointiviestintä, tietotekniikan osaaminen ja teknologinen kehitys. Yhteistyön avulla kyetään vastaamaan entistä suurempiin tilauksiin. Metalli-, puu- ja korjaamoalojen mikroyrityksille on myönnetty puolet Joutsenten reitin 30 yritystuesta vuosina 2007-09.
YHTEYSHENKILÖ: Eila Törmä, P. 044 560 4203
 
Hämeenkyrössä toimivan Kiviliike Sairanen Oy:n tuotekehityshankkeessa suunnitellaan uusi hautakivimallisto. Mallistolla tavoitellaan uutta asiakassegmenttiä ja 2,5 uutta työpaikkaa.
YHTEYSHENKILÖ: Seppo Sairanen, P. 040 511 2558
 
Sastamalaisen Sastamarine Ky:n perustamisinvestoinnissa tuetaan elämysmatkailupalveluyrityksen kaluston hankintaa. Tavoitteena on luoda neljä uutta työpaikkaa.
YHTEYSHENKILÖ: Lauri Jokinen, P. 050 555 9352
 
Nyt puollettujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat 420 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 52 prosenttia. Joutsenten reitti ry:n vuosien 2007-2010 rahoituskehyksestä on puoltojen jälkeen sidottuna 90 prosenttia. Seuraavan kerran hallitus käsittelee hankehakemuksia 15.4.
 
 
Hankebyrokratia johtanut kahden yritystuen peruuntumiseen
 
 
EU-osarahoitteisten maaseutuhankkeiden monimutkainen byrokratia on johtanut Joutsenten reitillä kahden puolletun yritystuen peruuntumiseen. Peruuntuneet tuet ovat HI-Apu tmi:n Ensiapukoulutustoiminnan käynnistäminen ja Pertti Leinonen tmi:n Korjaamon konehalli. Hankkeita on toteutettu yritysten omalla rahoituksella. Peruuntuneet tuet ovat muiden hakijoiden käytettävissä.
 
Tukahduttava byrokratia on laajalti tunnustettu kuluvan maaseuturahoituskauden pääongelma. Ministeri Sirkka-Liisa Anttilan aloitteesta koottu hankebyrokratian purkuryhmä sai työnsä valmiiksi vuoden vaihteessa. Kattava joukko suosituksia odottaa nyt Maaseutuviraston toimeenpanoa.
 
 
Tytti Siltanen vetää Joutsenten reitin itsearvioinnin
 
 
Hallitus valitsi toiminnanjohtajan isyysloman sijaiseksi maaliskuulle porilaisen ETM Tytti Siltasen. Tytillä on monipuolinen yhteisökehittäjätausta mm. edellisen rahoituskauden kansallisesta toimintaryhmien verkostosta. Tytin päätehtävänä on yhdistyksen itsearvioinnin toteuttaminen rahoituskauden puolivälin tilanteessa. Itsearvioinnissa Joutsenten reitti ry:n yhteistyökumppaneilla on tärkeä rooli. Missä on onnistuttu ja missä epäonnistuttu ohjelmakauden alkupuoliskolla? Kuinka toimintaa pitäisi kehittää rahoituskauden loppupuoliskolla vuoteen 2013 mennessä?