Puolalaisvieraita kiinnostivat sauna ja suomalaiset työpaikat

Joutsenten reitti kehittämisyhdistys isännöi toukokuun puolivälissä kahta puolalaista maaseudun kehittäjäryhmää Pohjois- ja Länsi-Puolasta. Yhteensä 67 vierasta edustivat paikallishallintoa, maatiloja, maaseutuyrityksiä, kansalaisjärjestöjä ja ns. Leader-kehittämisyhdistyksiä, joita Puolaan on EU-jäsenyyden myötä syntynyt yli 200. Matkalaisista selvästi suurin osa oli viljelijöitä, joita suureen maahan mahtuu viiden hehtaarin keskimääräisellä tilakoolla vielä melkoinen joukko.

Puolan pohjois- ja länsiosissa on runsaat metsävarat, ja niinpä yritystoiminnasta parhaiten edustettuina olikin mekaaninen puunjalostus. Ovi- ja ikkuna- sekä keittiökalustevalmistajia kiinnosti eniten suomalainen sauna. Puolalaisten varallisuuden lisääntyessä yhä useampi on valmis investoimaan omaan saunaan, mutta rakennustiedot ja -taidot ovat puutteellisia. Vammalan ammattikoulun kanssa sovittiin alustavasti harjoittelijoiden lähettämisestä saunoista kiinnostuneisiin yrityksiin.

Punkalaitumella puolalaiset pääsivät tutustumaan töitä paiskiviin maanmiehiinsä Hekometal Oy:ssä. Metallialan yrityksen 20 työntekijästä kuusi on puolalaista. Rekrytoinnissa on toiminut korvaamattomana apuna Punkalaitumen Kanteenmaassa jo pitkään asunut ja tulkkinakin toimiva Piotr Kazmierczak. Toimitusjohtaja Heikki Heikkilän mukaan kokemukset ovat molemmin puolin erinomaiset. Samaa vakuutteli myös vähenevän väkiluvun kanssa taisteleva kunnanjohtaja Antero Alenius. Kunta on ollut vahvasti mukana käynnistämässä ESR-rahoitteista Työvoimaa yli rajojen -hanketta, jossa selvitetään mm. edellytykset työperäisen maahanmuuton tiedotus- ja koulutuskeskuksen perustamiselle. Suomen väestönkasvusta vuonna 2006 puolet johtui syntyvyydestä ja puolet maahanmuutosta.

Työvoimaa yli rajojen -hankkeen vetäjä Elma Hyvärinen Vammalan Seudun Yrityspalvelu Oy:sta sai puolalaisvierailujen aikana vastata lukemattomiin kysymyksiin Suomen työmarkkinoista. Puolalaisten keskipalkka on vain noin 300 euroa kuukaudessa. Silti Länsi-Puolan ryhmän matkanjohtaja Magdalena Merda piti Brittein saaria paljon Suomea houkuttelevampana työmarkkina-alueena palkka-, kieli-, saavutettavuus- ja ilmastosyistä. Globaaleilla työmarkkinoilla edullisimmista osaajista käydään kovaa kilpailua, jossa Suomenkin on syytä olla mukana. Vastaavasti yhä useamman ammattilaisensa ulkomaille menettävä Puola joutuu kilpailemaan mm. ukrainalaisesta ja venäläisestä työvoimasta.

Kuvateksti: Puolalaiset valtasivat Vammalan Pirunvuoren. Järvien ja vuorten maan asukkeja ei Rautaveden kansallismaisema hetkauttanut yhtä paljon kuin ulkomaalaisia yleensä, mutta maamme hiljaisuus ja kiireettömyys tekivät vaikutuksen.