Positiivinen Punkalaidun

Kotiin, omaan rauhaan, tuvan lämpöön, maalaismaisemaan. Pois ruuhkista, kiireestä ja korkeista elinkustannuksista. Halukkuus maallemuuttoon on ollut viime aikoina otsikoissa ja nousussa.  Kylissä on elämää ja maaseudulla viihdytään. Tämän tietää miljoona maallemuuttoa suunnittelevaa suomalaista. Pirkanmaan Punkalaidun kutsuu sinut maalle kotiin.

Kunnassa on ollut käynnissä vuodesta 2018 seurakunnan hallinnoima hanke, jonka avulla pyritään saamaan lisää asukkaita Punkalaitumen maaseutupitäjään. Nyt jo päättyneessä ensimmäisessä Tule kotiin -hankkeessa tavoiteltiin erityisesti eläkkeellä olevia Punkalaitumelta kotoisin olevia ihmisiä muuttamaan takaisin kunnan asukkaiksi. Parhaillaan meneillään olevassa Tule kotiin II -hankkeessa pyritään puolestaan houkuttelemaan lapsiperheitä muuttamaan paikkakunnalle. Tarkoituksena on jatkaa jo ensimmäisen hankkeen aikana hyvin käyntiin lähtenyttä positiivista kehitystä.

Yhteistyön voimaa

Tule kotiin -hankkeen vetäjä Hanna-Mari Kamppikoski korostaa yhteisöllisyyden ja yhteistyön merkitystä hanketyössä. Se on ollut hankkeen yksi merkittävimmistä kantavista voimista. Tule kotiin -hanke on seurakunnan ja kunnan yhteistyöhanke, jossa on niiden lisäksi ollut monin eri tavoin mukana runsaslukuinen määrä punkalaitumelaisia yhdistyksiä, yrityksiä ja kuntalaisia. Hankkeella on ollut kuntalaisten sataprosenttinen tuki takanaan koko ajan, mikä on ollut tärkeä voimavara koko toiminnalle, kertoo Kamppikoski. Hanke on tuonut eri toimijoita yhteen uudella tavalla sekä tiivistänyt seurakunnan ja kunnan välistä yhteistyötä.


Hanke-enkelit. Kuva Hanna-Mari Kamppikoski

Hankkeessa osarahoittajana on ollut alueella toimiva Leader-ryhmä Joutsenten reitti ry. Leader-toiminnan tarkoitus on tukea ja aktivoida ruohonjuuritason paikallista toimintaa ja samalla hyödyntää paikallista osaamista ja asiantuntemusta. Tule kotiin -hankkeessa on onnistuttu saavuttamaan juuri näitä tavoitteita.  Yhteistyö Joutsenten reitin kanssa on Hanna-Mari Kamppikosken mukaan sujunut hyvin. Sieltä on saatu niin taloudellista kuin henkistäkin tukea sekä asiantuntevaa neuvontaa aina kun on tarvittu.

Unelmaduuni

Hanna-Mari Kamppikoski on viimeisen kahden vuoden aikana jalkautunut lukuisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin kertomaan Punkalaitumesta ja Tule kotiin -hankkeesta. Isoimmat tapahtumat ovat olleet eläkeläisiä täynnä oleva Kaamos-risteily, jossa Kamppikoski pääsi kertomaan kahdelletuhannelle eläkeläiselle millaista on elämä Punkalaitumella ja 80 000 hengen Okra-messut, joilla hankevetäjä oli kunnan ja seurakunnan isolla yhteisalueella houkuttelemassa Punkalaitumelle erityisesti lapsiperheitä. Ehkä tärkeimmäksi hankkeen tunnetuksi tekemisen kanavaksi on kuitenkin noussut sosiaalinen media. Hankkeella on omat Facebook-sivut ja Instagram-tili, jotka ovat saaneet paljon suosiota ja joiden kautta hanketoiminta on saanut paljon näkyvyyttä. Muuttajien houkuttelun lisäksi hanke pyrkii tekemään sekä seurakuntaa että kuntaa tutuksi, joten monipuolinen näkyvyys on ollut todella tärkeää.  Kamppikoski kehuu hanketyön olleen varsinainen unelmaduuni, jossa on päässyt kertomaan kaikesta siitä positiivisesta ja hyvästä mitä elämä Punkalaitumella on.


Hanna-Mari Kamppikoski ja Pietari Brahen sulkakynä. Kuva Miia Perenius

Satsaus ihmisiin

Punkalaitumen ehdottomia vetovoimatekijöitä ovat kunnan satsaukset ihmisten hyvinvointiin ja viihtyvyyteen: tässä pienessä kunnassa on uimahalli, liikuntahalli, yleisurheilukenttä ja kaukalo, oma lukio sekä upouudet päiväkoti- ja koulukiinteistöt, joiden tarkoituksena on myös omalta osaltaan houkutella uusia lapsiperheitä kuntaan. Lisäksi kunta tarjoaa syntyville vauvoille kolmensadan euron vauvarahan, millä halutaan viestiä, että vauvat ovat tärkeitä. Kaikille kuntaan muuttaville on myös luvassa ilmainen golfkausi ja lounas. Tämän kaiken lisäksi kunta tarjoaa maksuttomat liikuntaryhmät kaiken ikäisille, mikä ei ole aivan tavallista. Punkalaitumelta löytyy myös edullista asumista, rauhaa, luontoa, tilaa ja yhteisöllisyyttä ihan omasta takaa. Mitä tuloksia hankkeen tiimoilta on sitten saatu aikaan? Kahden viimeisen vuoden aikana Punkalaitumelle on muuttanut yli kaksisataa ihmistä, mikä on iso määrä pienelle kolmentuhannen asukkaan kunnalle. Tämäntyyppisten hankkeiden saavutukset mitataan todella kuitenkin vasta vuosien kuluttua. Muuttopäätös on iso päätös ja sitä voidaan haudutella vuosiakin ennen kuin varsinainen muutto tapahtuu. Kamppikoski toivookin, että hanke jäisi päättymisensä jälkeenkin elämään ja positiivinen kehitys jatkuisi edelleen.

Teksti Miia Perenius