Pääsiäiskokouksessa kuoriutui uusia taide-, elinvoima- ja vesistöhankkeita

Leader Joutsenten reitin hallitus käsitteli eilisessä kokouksessaan kahdeksan uutta hankehakemusta, joista neljälle päätettiin puoltaa rahoitus osana yhdistyksen Luova Laakso 2020 -kehittämisstrategian toteuttamista.

HÄMEENKYRÖ
Greenwich Village, New York – Arabia, Helsinki – Hämeenkyrö, Kyröskoski – miltä Kyröskoski voisi ITE-taiteen avulla näyttää?
Suomessa ja maailmalla on luotu taiteen ja kulttuurin avulla elinvoimaa paikalliskehittämiseen. Kyröskosken Valtakadun varsi on vuosien saatossa hiljentynyt ja toimitiloja tyhjentynyt.
Hämeenkyrön Yrityspalveluiden yleishyödyllisen kehittämishankkeen ideana on muun muassa tuunata rakennusten osin ikävän näköisiä julkisivuja, sijoittaa ITE-taidetta kaduille ja toimitiloihin. Hankkeen tuloksena tavoitellaan yritysten sijoittumista alueelle ja erityisesti käsityöyrittäjien ja taiteilijoiden sijoittumista alueelle.
Yrityspalvelut kartoittaa paikallisten kiinteistöjen omistajien, yrittäjien, asukkaiden ja yhteisöjen sekä ITE-taiteilijoiden kiinnostusta ja innostusta lähteä elävöittämään Kyröskoskea ITE-taiteen avulla.
Hankkeessa 3D-mallinnusta apua käyttäen luodaan virtuaalinen kuva tulevaisuudesta, jota lähdetään tavoittelemaan. Hankkeen tiedotus on tarkoitus hoitaa perinteiden tiedotuksen lisäksi myös YouTube-kanavan videotallenteiden avulla.
Lisätietoa Hämeenkyrön Yrityspalvelut Oy, Tiina Laakkonen, p. 050 3100 331

PUNKALAIDUN
Eläkeläisistä uusia kuntalaisia?
Punkalaitumen seurakunta on suunnitellut innovatiivisen tavan koittaa muuttaa kunnan muuttotappion tilaa entisten kuntalaisten avulla. Yleishyödyllinen hanke on uusi lähestymistapa paluu- ja maallemuuton edistämiseen yhteistyössä paikallisten yhdistysten, kunnan ja muiden toimijoiden kanssa.
Hankkeessa pyritään Punkalaitumella 1940-50 -luvulla syntyneitä, eläkkeellä olevia ihmisiä, houkuttelemaan takaisin kuntaan Punkalaitumen asukkaiksi.
Seurakuntaan ja kuntaan muuttavat eläkeläiset tuovat verotuloja ja lisäävät kokonaisostovoimaa kunnassa, mitkä yhdessä ylläpitävät palveluita sekä parantavat yksityisten yritysten toimintaedellytyksiä. Välillisinä tavoitteina on luoda alueelle uusia työpaikkoja, erityisesti hoiva-alalle.
Hankkeen toimenpiteenä selvitetään muun muassa Punkalaitumeen paluumuuttajina muuttaneiden eläkeläisten motiivit ja tämän perusteella rakennetaan markkinointiviestiä potentiaalisille muuttajille.
Lisätietoa Punkalaitumen seurakunta, Manu-Pekka Löytty, p. 040 8048 819

Punkalaitumenjoen vedenlaadun ja virkistyskäytön parantaminen
Vähävesistöisellä Punkalaitumella Punkalaitumenjoen latvavesillä on virkistyskäyttöä. Joella on merkitystä myös Pohjoisseudun koulun opetuskohteena.
Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen ja Punkalaitumen pohjoisen maamiesseuran yleishyödyllisen kehittämishankkeen tavoitteena on selvittää Oriniemenjoen alueella sijaitsevien vesistökunnostusrakenteiden tämän hetken tila ja kunnostustarpeet ja toteuttaa kunnostussuunnitelma.
Hankkeessa tutkitaan myös tehtyjen rakenteiden vaikutusta sekä joen ravinnekuormitukseen että kalastoon ja arvioidaan tarve olemassa olevien rakenteiden tehostamiselle ja mahdollisille uusille toimenpiteille.
Hakijan tarkoituksena on aktivoida paikallisia ihmisiä ja maanomistajia omaehtoiseen vesienhoitotyöhön ja levitettää hyviä vesistöjen hoitokäytäntöjä.
Lisätietoa Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys, Satu Heino, p. 050 560 3088

HÄMEENKYRÖ JA SASTAMALA
Veneinvestoinnilla kokoaikaiseksi yrittäjäksi
Suomen Kalamatka tmi:n yrittäjä Ville Pohjankunnas satsaa yritystoimintaansa Hämeenkyrön ja Sastamalan alueille. Hämeenkyrön Osaralla toimiva Pohjankunnas tarjoaa ohjelmaisäntäpalveluiden lisäksi kalastusmatkoja, jotka ovat suunnattu erityisesti yritysasiakkaille majoituksen kera. Matkat on teemoitettu muun muassa video- ja valokuvaus- sekä marjastus- ja sienimatkoiksi.
Hankkeessa investoidaan uuteen veneeseen, johon mahtuu viisi henkilöä. Veneinvestointi mahdollistaa toiminnan kokoaikaistamisen ja liikevaihdon kasvun.
Lisätietoa Ville Pohjankunnas, p. 050 598 6101

Nyt puollettujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat 145 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 69 prosenttia. Rahoituskaudella 2014-20 puollettujen hankkeiden kokonaismäärä nousi 102:een. Vuoden 2017 rahoituskiintiöstä on nyt sidottuna 87 prosenttia. Seuraavan kerran hakemuksia käsitellään 6.6., johon kokoukseen tulevien hankehakemusten jättämisen takaraja on 24.5.