Leader-viikko 1.–7.6. esittelee ihmisten kokoisia ideoita

Leader-viikko kannustaa toteuttamaan niin isoja kuin pieniäkin tekoja oman kotiseudun hyväksi. Leader-ryhmien perustehtävänä on ruokkia paikallisten asukkaiden, yrittäjien ja yhdistysten kehittämisintoa. Oman ympäristönsä elinvoimaan voi vaikuttaa monella eri tavalla ja varmaa on, että jokainen voi tehdä jotain.

Leader-ryhmät kumppaneineen avaavat ovensa kesäkuun ensimmäisellä viikolla, jolloin on mahdollista tutustua Leader-työn tuloksiin sekä kylien toimintaan eri puolilla Suomea.
Viime vuonna Leader-viikolla oli monipuolista ja idearikasta ohjelmaa kaikenikäisille: lasten liikennepuistoa, puunhalausta, frisbeegolfia, liaanihyppyä, ammuntaa, seminaareja, hankeretkiä, markkinoita, kimppakävelyjä… Satoja tapahtumia ja toimijoita yhdessä rintamassa markkinoimassa Leader-toimintaa ja eläviä kyliä. Vastaavilla eväillä ollaan nytkin liikkeellä ja löydät alueesi tapahtumat osoitteesta www.leadersuomi.fi.

Leader-toiminnan rikkaus on sen taipuisuus monenmoiseen: investointeihin, kehittämiseen, uusiin työpaikkoihin, harrastusmahdollisuuksien parantamiseen, omatoimisuuden lisäämiseen, tapahtumien järjestämiseen, kansainvälisyyteen, uuden oppimiseen. Leader-rahoituksella voidaan tukea mm. yritysten perustamista, kehittämistä ja investointeja, kylien elinvoimaisuutta, harrastusmahdollisuuksia ja kansainvälistä toimintaa. Näin lisätään maaseudun mahdollisuuksia ja vetovoimaa.

Leader-ryhmät neuvovat ideoiden kehittelyssä ja valmistelussa hankkeiksi. Päätösvalta rahoituksesta on Leader-ryhmien hallituksissa tavallisilla ihmisillä, sillä he ovat kotiseutunsa parhaita asiantuntijoita. Leader-työ onkin ainutlaatuinen tapa siirtää paikallisille ihmisille valtaa päättää oman ympäristönsä kehittämisestä. Toiminta on avointa kaikille. Tervetuloa tutustumaan!

Leader-viikko huipentuu lauantaina 6. kesäkuuta Avoimet Kylät -tapahtumaan, jota vietetään sadoissa kylissä ympäri Suomea.

Lisätietoja: Verkostoasiantuntija Juha-Matti Markkola, maaseutuverkostopalvelut, Maaseutuvirasto, p. p. 040 559 9412, juha-matti.markkola@maaseutu.fi

Leader on toimintaa neuvontaa & rahoitusta paikkakunnan parhaaksi
Leaderin kantavana ajatuksena on paikallisen asiantuntemuksen ja osaamisen hyödyntäminen kehittämistyössä. Suomessa on 54 Leader-ryhmää, jotka tekevät omat kehittämisohjelmansa ja valitsevat toteutettavat hankkeet. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa on Leaderiin varattu 300 miljoonaa euroa julkisia varoja EU:n ohjelmakaudella 2014-2020. Tuloksissa tulevat näkymään myös yksityisten ihmisten tekemät rahalliset panostukset ja talkootyö.