Kuusi uutta hanketta kuoriutui Joutsenten reitille

Leader Joutsenten reitin uudistunut hallitus käsitteli kuusi uutta hankehakemusta tiistai-illan kokouksessaan 7.6. Levon metsästysseuran majalla Sastamalan Houhajärvellä. Kaikille päätettiin puoltaa rahoitus osana yhdistyksen Luova Laakso -kehittämisstrategian toteuttamista. Lisäksi hyväksyttiin kaksi Nuoriso-Leader-hakemusta: 4H CAMP -nuorisoryhmän kansainvälinen nuorten kesäleiri 2.-6.8.2022 Sastamalassa seurakunnan leirikeskuksessa sekä Graffitikurssi-nuorisoryhmän Graffitikurssi Kiikkaan -hanke.

Hämeenkyrössä puolitoista vuotta toiminut Eläinklinikka Inuvet Oy on kasvanut nopeasti ja laajentaa nyt toimintaansa laiteinvestoinneilla ja muuttamalla uusiin toimitiloihin (ent. lääkärikeskus Pihlajalinnan tilat kunnantalon vieressä). Investointi mahdollistaa tähystykset, jalostuskoirien siemennyksen ja lisääntymisongelmien hoidon, hammashoidon sekä laserhoitotoiminnan. Lisääntymisklinikan erikoispalveluilla tavoitellaan täysin uudenlaista asiakaskuntaa ja myös kansainvälistymistä. Investoinnin tavoitteena on kolminkertaistaa yrityksen liikevaihto, jolloin Hämeenkyröön syntyisi myös 12 uutta työpaikkaa nykyisten kolmen lisäksi.

YHTEYSHENKILÖ: Noora Vahvelainen, P. 050 359 4133

Satafood Kehittämisyhdistys ry:n Kylien kestävät ekoteot -hankkeessa edistetään Joutsenten reitin alueen kylien kestäviä energiaratkaisuja ja kierrätystä. Tavoitteena on myös energiaan ja kierrätykseen liittyvän uuden tiedon ja vastuullisuusajattelun lisääminen niin maaseutuyhteisöissä kuin yksityisten toimijoidenkin keskuudessa. Hankkeessa kartoitetaan kylillä jo käytössä olevia energiaratkaisuja ja kierrätyspisteitä sekä järjestetään infotilaisuuksia. Joutsenten reitin alueella on lähes 70 toiminnallista kylää. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat mm. kylä- ja asukasyhdistykset.

YHTEYSHENKILÖ: Jari Lehmusvaara, P. 050 556 6519

Huittisten kaupungin investointihankkeessa elämystorista rakennetaan kaupungin sydän. Hankkeen tavoitteena on muuttaa Huittisten tori elämystoriksi ja rakentaa sinne tapahtumalava/paviljonki ja pergolakatos. Elämys- ja tapahtumatorista tulee matalan kynnyksen paikka kaikille huittislaisille järjestää ohjelmaa säännöllisesti tai yksittäisinä tapahtumina. Elämystori aktivoi asukkaita omaehtoisen kulttuurin tuottamiseen kuten open stage -tapahtumien järjestämiseen. Paikka lisää Huittisten yhteisöllisyyttä tarjoten viihtyisän kohtaamispaikan kaikenikäisille ja tuo tapahtumia kaupungin keskustaan lisäten sen vetovoimaa.

YHTEYSHENKILÖ: Riikka Peippo, P. 044 560 4203

Punkalaitumen 4H-yhdistys ry:n investointihankkeessa kunnostetaan Riuttaissuon luontopolku kunnan koululaisryhmille, perheille sekä matkailijoille viihtyisäksi oppimis-, ulkoilu- ja kohtaamispaikaksi. Riuttaissuo sijaitsee Pärnänmaassa Vammalantien varrella, noin kymmenen kilometrin päässä Punkalaitumen keskustasta. Polusta kunnostetaan lapsille ja nuorille opettavainen retkipaikka, jossa he pääsevät vahvistamaan suhdettaan luontoon. Kunnostus tehdään lapsia ja nuoria kiinnostavalla tavalla sekä heitä osallistaen ja työllistäen.

YHTEYSHENKILÖ: Hanna-Mari Vuorisalo, P. 040 187 2603

Sastamalassa toimivan Salokunnan Metsästysseura ry:n investointihankkeessa parannetaan Masossa sijaitsevan metsästysmajan ja lahtivajan käytettävyyttä uudella huoltorakennuksella. Huoltorakennukseen tulee WC-, pukeutumis- ja suihkutilat sekä sauna. Perinteikäs metsästysmaja on 1940-luvulla rakennettu Nokia Oy:n metsäkämpäksi. Vuosikymmenten kuluessa kämpän käytöstä on tullut myös kyläyhteisölle ja kaikille muillekin avointa: siellä järjestetään esimerkiksi juhlia, kerhoja, kokouksia ja luontoon liittyviä urheilutapahtumia.

YHTEYSHENKILÖ: Mika Saarela, P. 0400 356 071

ProAgria Länsi-Suomi ry:n alueiden välisessä kehittämishankkeessa ”Omasta maasta – kehittyvä kotitarveviljely” innostetaan ja kannustetaan lapsia, nuoria ja heidän perheitään kotitarveviljelyyn. Samalla lisätään ihmisten tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksista ruuan kasvatukseen sekä ruokatuotannon ekologisuudesta ja vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen. Hankkeessa perustetaan puutarhoja, järjestetään työnäytöksiä ja kesäleirejä, opintomatkaillaan sekä pidetään infotilaisuuksia. Joutsenten reitin kunnista hankkeessa on mukana Huittinen, joka kuuluu ProAgria Länsi-Suomi ry:n toimialueeseen. Joutsenten reitin lisäksi hankkeessa ovat mukana Leader Karhuseutu ja Ykkösakseli, ja käynnistyäkseen hanke vaatii myös näiden Leader-ryhmien puoltavan lausunnon.

YHTEYSHENKILÖ: Maija Willman, P. 0500 323 136

Nyt puollettujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat 539 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 51 prosenttia. Vuonna 2014 alkaneella rahoituskaudella on käsitelty yhteensä 379 hankehakemusta, joista puoltavan lausunnon on saanut 316 hanketta. Hankerahoituksen viranomaispäätökset tekee Pirkanmaan ELY-keskus osana Manner-Suomen maaseutuohjelman toteuttamista. Tiistain kokouksessa Joutsenten reitin vuoden 2022 rahoituskehys puollettiin lähes loppuun asti. Vähäisistä jäljelle jääneistä varoista tehdään rahoituskauden viimeiset hankepuollot seuraavassa hallituksen kokouksessa tiistaina 30.8. Tähän kokoukseen tulevien hakemusten jättämisen takaraja on perjantai 19.8. klo 12. Uusi maaseudun kehittämisen rahoituskausi alkaa näillä näkymin keväällä 2023, jolloin uusia hankehakemuksia voidaan taas alkaa aktivoida ja käsitellä laajamittaisemmin.  

Vuosikokouksessa kahdella uudella jäsenellä uudistunut Leader Joutsenten reitin hallitus Levon metsästysseuran majalla: vasemmalta Marko Kosonen (uusi), Tuija Ojala (pj.), Riikka Peippo, Joni Lepistö (uusi), Outi Lepistö, Petri Rinne (siht, tj.), Kari Jokinen, Helena Manninen, Sari Torpo, Hanna-Mari Vuorisalo, Tanja Aarnikuru (1. vpj.) ja Piritta Eskola. Kuvan otti hankeneuvoja Eeva Raukko.