Koronakesänä käyntiin 21 uutta kehittämishanketta

Poikkeuskevät aiheutti ennätyksellisen suuren hakemusvyöryn Leader Joutsenten reitille. Yrityksillä ja yhdistyksillä on ollut aikaa, tarvetta ja mahdollisuuksia toimintansa kehittämiseen. Myös uusia yrityksiä on perustettu vauhdilla, ja samalla on syntynyt kaivattuja uusia työpaikkoja. Leader Joutsenten reitin hallitus käsitteli tiistain 8.9. kokouksessaan 24 uutta hankehakemusta, joista 14 tuli alueen yrityksiltä ja 10 yleishyödyllisiltä toimijoilta. 21 hankkeen rahoitusta puollettiin osana Luova Laakso 2020 -kehittämisstrategian toteuttamista. Yksi hakemus hylättiin ja kaksi jätettiin pöydälle lisäselvityksiä varten.

Sastamalalaisen uuden yrityksen PadeliX Oy:n hankkeessa rakennetaan padel-kentät Huittisiin ja Sastamalaan. Padel on Meksikossa vuonna 1968 kehitetty mailapeli, joka on viime vuosina lisännyt suosiotaan nopeasti myös Suomessa. Se on sekoitus tennistä ja squashia. Suomen padelliitto on perustettu vuonna 2009. Uusia kenttiä rakennetaan Suomeen vuosittain kymmeniä. Huittisissa kenttä tulee lähelle Tahto-areenaa ja uimahallia, Sastamalassa Kaalisaaren liikuntapuistoon. Liikuntapaikkarakentamisen tulevaisuuden suunta on yksityisten palveluntarjoajien lisääntyminen. Tämä mahdollistaa entistä laajemman harrastusvalikoiman ja entistä pienemmän rasitteen kuntataloudelle.
YHTEYSHENKILÖ: Taavetti Nuto, P. 050 5430 555

Hämeenkyrön Mahnalassa toimivan Yrjölän marjatilan hankkeessa selvitetään mahdollisuudet näkötornin rakentamiseen marjatilan maille Maisematien varrelle. Lähi- ja maaseutumatkailutrendin hyödyntäminen on luonteva osa maatilan toimintaa.
YHTEYSHENKILÖ: Tiina Harrinkari, P. 040 700 1597

Kalle Hanhijärven maatila Sastamalan Lantulassa investoi Virrin tilan matkailukehittämiseen. Vanhan navetan, suulin ja kylmäilmakuivurin tilat kunnostetaan juhla- ja ruokailutiloiksi.
YHTEYSHENKILÖ: Kalle Hanhijärvi, P. 050 917 6466

Tero Knuutilan maatila Sastamalan Kutalassa kehittää maatilamatkailutarjontaansa investoimalla venepalveluun. Tarkoituksena on hankkia tasokas moottorivene, jolla pystyy kuljettamaan juhla- ja kokousvieraita, hääpareja ja mökkivieraita Kulo- ja Rautaveden upeissa maisemissa.
YHTEYSHENKILÖ: Tero Knuutila, P. 0400 621 602

Hämeenkyrössä toimiva KP Fishing Oy -kalastusmatkailuyritys luo kansainvälistymistä tukevan brändistrategian ja sen mukaisen videon, josta tulee kansainvälisen markkinoinnin perusta ja pääkärki. Video sisältää kuvauksen, editoinnin, laitteiston, tilat ja tekstityksen.
YHTEYSHENKILÖ: Kalle Paavola, P. 040 5201 913

Punkalaitumen Koskioisilla aloittanut uusi yritys Tmi Elli Marttila investoi Equitron-lihasterapialaitteeseen. Yrityksen tarkoituksena on tarjota sähkömagneettiseen pulssiin perustuvaa hoitoa hevosille, koirille ja ihmisille. Laitteesta on jo hyvät ja pitkät käyttökokemukset Euroopasta, mutta Suomessa kyseisiä hoitolaitteita on vasta kolme kappaletta.
YHTEYSHENKILÖ: Elli Marttila, P. 044 395 7062

Sastamalan Hyynilässä toimiva Pekka ja Sirpa Mäkelän maatila investoi konepajan/verhoomon lämmitysjärjestelmän uusimiseen sekä pressuseinäelementtien tuotekehitykseen. Investoinnin tavoitteena on parantaa tuotantotilojen energiatehokkuutta sekä lisätä kätevien ja edullisten pressuelementtien käyttöä maatilarakentamisessa.
YHTEYSHENKILÖ: Pekka Mäkelä, P. 040 533 8766

Lounaskahvila Pölkky II Oy:n investointihankkeessa uusi ravintola-ala yritys investoi Hämeenkyrön Pinsiössä 3-tien varressa olevan lounaskahvilan kalusteisiin. Yritys tarjoaa kotiruokaa, grillituotteita, leivonnaisia, virvokkeita ja gluteenittomia tuotteita Hämeenkyrön ja Ylöjärven rajalla. Kalusteinvestoinnilla parannetaan keittiötilan käytettävyyttä ja asiakastilan viihtyisyyttä. Yrityksen motto: mummosikin söisi täällä.
YHTEYSHENKILÖ: Prista Myllymäki, P. 040 1788 686

Toivon Velhot Oy:n investoinnilla parannetaan VuoriCaravan-alueen palveluita Sastamalan Ellivuoressa. Uuden yrittäjän ruokailutilainvestointi palvelee koko Ellivuoren alueen matkailijoita, sillä iltaisin hotellin sulkeuduttua alueella ei ole ollut lainkaan ravitsemispalveluita saatavilla.
YHTEYSHENKILÖ: Hanna Toivio, P. 045 264 4550

Huittisten Vampulassa toimiva Tmi Mira Koiranen laajentaa laiteinvestoinnilla parturi-kampaajan palveluitaan kestopigmentointiin ja seuraavassa vaiheessa tatuointiin. Kestopigmentointi (PMU = permanent make-up) tehdään pigmentointikoneella, jonka avulla ihoon viedään pigmentointiin tarkoitettua väripigmenttiä.
YHTEYSHENKILÖ: Mira Koiranen, P. 040 777 9973

Punkalaitumelainen Tarja Höijer-Brummer investoi kultasepänpajan aloitushankintoihin Oriniemessä. Uuden yrittäjän tarkoituksena on tehdä jalometallikoruja, korujen korjauksia, korujen muutostöitä ja esineiden puhdistuksia. Korut myydään pääosin verkkokaupassa ja tapahtumissa.
YHTEYSHENKILÖ: Tarja Höijer-Brummer, P. 040 538 8016

Sastamalan Kallialassa toimiva pesula Tmi Solisx investoi entistä ympäristöystävällisempiin pesukoneisiin ja mankeleihin. Tavoitteena on parantaa yrityksen energiataloutta ja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
YHTEYSHENKILÖ: Monika Rehakka, P. 044 599 1433

Sastamalan Roismalassa toimiva SähköTekniikka Lehto Oy investoi uusiin työlaitteisiin. Yritys tekee mm. sähkö- ja tietoliikenneasennuksia. Uudet työlaitteet mahdollistavat nostot, kaivuutyöt, puiden siirrot ym. maastotyöt entistä tehokkaammin.
YHTEYSHENKILÖ: Esko Lehto, P. 0500 237 038

Huittisten Vampulassa toimiva Etelä-Kymen metsätoimisto Ky tekee vannesahahankinnan. Yritys valmistaa järeistä koivutukeista iskutyynyjä mm. paalutustyömaille. Investointi parantaa tuotannon logistiikkaa ja vähentää kuljetuskustannuksia.
YHTEYSHENKILÖ: Heikki Pusa, P. 0400 657 676

Lions Club Kiikoinen ry:n Kehittyvä ja elinvoimainen Kiikoinen -hankkeessa selvitetään Kiikoisten palveluiden käyttäjien ja tuottajien näkemykset palveluiden kehittämisen tarpeista. Samalla kehitetään digitaalista toimintaympäristöä ja -palveluvalikoimaa maaseudun elinvoiman lisäämiseksi. Selvityksen perusteella käynnistetään myöhemmin palveluiden kehittämishanke yhteistyössä alueen yksityisten ja julkisten palveluntarjoajien kanssa.
YHTEYSHENKILÖ: Jani Viitasaari, P. 040 707 4583

Mouhijärvi-Seuran yleishyödyllisessä investointihankkeessa uusitaan Selkeen kartanon mailla sijaitsevan Lainajyvästön viljamakasiinin katto ja pelastetaan kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus yhteisölliseen käyttöön. Hanke tekee mahdolliseksi viljamakasiinin ja sen alueen kehittämisen, historiatiedon säilyttämisen ja välittämisen sekä makasiinin käytön järjestöjen kokoontumispaikkana.
YHTEYSHENKILÖ: Heimo Hanhilahti, P. 040 513 2120

Huittisten Lauhan maamiesseura ry kunnostaa Huittisten kaupungin omistaman venevalkaman, josta pääsee vesille sekä Kokemäenjoen että Loimijoen vesistöihin. Hankkeen tavoitteena on rakentaa paikasta viihtyisä retkikohde, jossa on mm. laituri, veneenlaskupaikka, laavu ja nuotiopaikka, pieni lintutorni ja ulkovessa.
YHTEYSHENKILÖ: Annika Eklöf, P. 050 402 4097

Hämeenkyrön koillinen metsästysyhdistys ry:n hankkeessa suunnitellaan Äkönmaan ampumaradan perusparannus. Hankkeen suunnitelmiin kuuluvat mm. hulevesien johdatus ja altaat sekä luotiloukkujen rakentaminen.
YHTEYSHENKILÖ: Mika Paloniemi, P. 0400 739 242

Sastamalan Illon metsästysseura ry:n investoinnilla parannetaan ruohonkäsittelytilojen käytettävyyttä uudella vesi- ja viemäriliittymällä. Lisäksi lahtitilan ulko-oven eteen asennetaan lämpökaapelilla varustettu laatta lisäämään käytön turvallisuutta.
YHTEYSHENKILÖ: Arto Koivisto, P. 050 4622 829

Huittisten Suttilan nuorisoseura ry:n investoinnilla parannetaan Kalliolan kylätalon energiatehokkuutta ilmalämpöpumpuin. Samalla vähennetään fossiilisen polttoaineen (öljyn) käyttöä.
YHTEYSHENKILÖ: Jenni Kutila, P. 044 375 0513

Kiikoisten Kotiseutuyhdistys ry:n perinteentallennushankkeessa käydään läpi kotiseutuneuvos Birgit Jaakolan kokoama laaja aineisto ja koostetaan se julkaisumuotoon. Ääneen pääsee Kiikoisten vanhin ikäluokka muistoineen ja elämänkokemuksineen: sotavuodet, siirtoväen kohtalot, jälleenrakentaminen, maaseudun muutokset ja mullistukset.
YHTEYSHENKILÖ: Taina Luoti, P. 0500 259 219

Nyt puollettujen hankkeiden kustannukset ovat yhteensä 398 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 27 prosenttia. Yritysinvestointien omarahoitus on yleensä 80 prosenttia ja yleishyödyllisten hankkeiden 25-50 prosenttia. Rahoituskaudella 2014-20 on käynnistetty yhteensä 218 kehittämishanketta Luova Laakso 2020 -kehittämisstrategian toteuttamiseksi. Seuraavan kerran hankehakemuksia käsitellään tiistaina 27.10., johon kokoukseen tulevien hakemusten jättämisen takaraja on perjantai 16.10. klo 12.

Hallitukseen uusia kasvoja ja vuoden 2019 hankkeeksi Pyhän Olavin mannerreitti

Tiistaina 8.9. pidettiin myös Leader Joutsenten reitin keväältä pandemian johdosta siirtynyt vuosikokous Sastamalan Kaukolan kylätalolla.

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Elma Haavisto Huittisista oli erovuorossa kuuden vuoden enimmäiskausisäännön vuoksi. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Punkalaitumen kunnanjohtaja Tuija Ojala. 13-jäsenisen hallituksen uusiksi varsinaisiksi jäseniksi valittiin Tanja Aarnikuru Sastamalasta, Annika Eklöf Huittisista, Outi Lepistö Hämeenkyröstä, Anne Peräniitty Punkalaitumelta ja Wilhelm von Nandelstadh Sastamalasta. Uusina varajäseninä aloittavat Tiina Harrinkari Hämeenkyröstä, Joni Haapala Huittisista, Hanna Hällfors Huittisista ja Satu Kelkka Punkalaitumelta.

Vuoden 2019 parhaana kehittämishankkeena palkittiin Turun yliopiston Brahea-keskuksen Pyhän Olavin mannerreitti -hanke. Kahdeksan Leader-ryhmän alueiden välinen hanke on jatkanut pohjoismaista kulttuurireittiä Turusta pohjoiseen ja itään, ketjuttaen Pyhän Olavin kirkkoja, linnoja ja keskiaikaisia tapahtumia sekä historiamatkailukohteita Savonlinnan Olavinlinnaan asti ulottuvaksi reitiksi. Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on yksi reitistön tunnetuimpia ja vierailluimpia kohteita. Tammen kustantamana on juuri ilmestynyt myös reittiopas ”Pyhän Olavin retkeilyreitit – viikinkikuninkaan matkassa Savonlinnasta Saaristomerelle”. Hanke on saanut suuren huomion ja näkyvyyden myös valtakunnallisissa päämedioissamme sekä tehnyt muinaisuuttamme ja historiamatkailua tutuksi niin paikallisväestölle kuin matkailijoille.

Joutsenten reitin vuoden parhaan hankkeen kiertopalkinnon pokkasivat Pyhän Olavin mannerreitti -hankkeen vetäjä Sami Tantarimäki Turun yliopistolta ja hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Teresa Herrero Vidfelt Sastamalan kaupungilta.