Kahdeksan uutta hanketta käyntiin Joutsenten reitillä

LEADER Joutsenten reitin hallitus käsitteli kymmenen uutta hankehakemusta ja kaksi pöydälle jätettyä hakemusta kokouksessaan torstaina 1.12. Kahdeksalle hankkeelle puollettiin rahoitusta osana yhdistyksen Luova Laakso 2020 -kehittämisstrategian toteuttamista.

Turun yliopiston Brahea-keskuksen Pyhän Olavin mannerreitin luominen ja kehittäminen -hankkeessa laajennetaan Norjan Trondheimiin Ruotsin ja Norjan halki johtava Pyhän Olavin -pyhiinvaellusreitti Manner-Suomeen. Pyhiinvaellusmatkailu on ollut Norjan matkailun nopeimmin kasvava osa-alue viime vuosina. Matkojen motiivi voi olla uskonnollinen mutta useimmiten hiljentyminen ja ”oravanpyörästä” irtautuminen. Suomessa reitti yhdistää Pyhälle Olaville eli Pohjolaa kristinuskoon 1000-luvulla käännyttäneelle viikinkikuninkaalle pyhitetyt kirkot, joita on 22 läntisessä ja eteläisessä Suomessa. Hanke myös verkottaa matkailualan toimijoita ja kehittää historiamatkailua reitin varrella. Sastamalan Pyhän Olavin kirkko on yksi Joutsenten reitin alueen tunnetuimpia matkailunähtävyyksiä, joka vetää seudulle kymmeniä tuhansia kävijöitä vuodessa. Hankkeen toteutuminen edellyttää Joutsenten reitin lisäksi vähintään kolmen muun Leader-ryhmän osallistumista.
YHTEYSHENKILÖ: Antti Karlin, P. 040 5100 760

Huittisten Yrittäjät ry:n Hulluna Huittisiin -kehittämishankkeessa laajennetaan kauppa- ja palveluyritysten verkoston toimintaa, parannetaan yrittäjien jaksamista sekä kootaan kokeneiden yrittäjien mentoriryhmä nuorten ja uusien yrittäjien tueksi. Hankkeen erityisenä kohderyhmänä on kasvava nuorten huittislaisten yrittäjien joukko (pajoja, verstaita, suunnittelijoita ja rakentajia), joka tarvitsee verkostotukea yritystoimintansa alkutaipaleella.
YHTEYSHENKILÖ: Mika Stenfors, P. 0500 737 693

Hämeenkyrön Yrjölän marjatilan yritystukihankkeessa rakennetaan majoitusaitta ja saunarakennus parantamaan osallistuvan maatilamatkailun palveluita. Samassa pihapiirissä Maisematien varrella toimii kesäkahvila ja suoramyyntipiste. Saunarakennukseen tulee myös kokoustilat. Investointihankkeen myötävaikutuksella syntyy yksi uusi työpaikka nykyisten 19:n lisäksi.
YHTEYSHENKILÖ: Tommi Yrjölä, P. 0400 849 052

Sastamalassa toimivan FC Vapsi ry:n Sykettä seuraan – futista kaikille -kehittämishankkeessa laajennetaan nuorten jalkapallomahdollisuuksia seitsemässä eri paikassa Sastamalan alueella kortteli- ja kylätoiminnan kautta. Samalla toimintaan haetaan mukaan uusia vapaaehtoistyöntekijöitä. Vapaaehtoisten joukko koostuu tällä hetkellä alle sadasta henkilöstä, mikä suhteessa suureen harrastajamäärään (n. 400 futisliigalaista) luo haastetta laadukkaan toiminnan järjestämiseen.
YHTEYSHENKILÖ: Harri Ylinen, P. 040 5900 374

Sastamalan Lantulan seudun kyläyhdistys ry:n kehittämishankkeessa tehdään Lantulasta ekokylä. Hankkeessa suunnitellaan Lantulan seudun jätteiden keräys ja lajittelu asukaslähtöisesti yhteistyössä vastuullisen jätehuoltoyhtiön kanssa niin, että sekajätettä syntyy mahdollisimman vähän. Asiantuntevan hankevetäjän johdolla selvitetään myös kustannustehokkaita tapoja aurinko- ja tuulienergian hyödyntämiseksi kylätalolla ja seudun kotitalouksissa.
YHTEYSHENKILÖ: Leena Virri-Hanhijärvi, P. 050 3666 953

Hämeenkyrön Jumesniemen seudun kyläyhdistys ry:n investointihankkeessa parannetaan kyläsalin käytettävyyttä lattia- ja toimistotilaremontilla. Sähkönkulutuksen vähentämiseksi kiinteistöihin asennetaan kaksi ilmalämpöpumppua.
YHTEYSHENKILÖ: Jaana Kärkimaa, P. 040 595 9071

Satakunnan elävän kuvan keskus ry:n kehittämishankkeessa kootaan lyhytelokuvin laaja kuva siitä, millainen maakunta Satakunta on vuonna 2017 Suomen täyttäessä sata vuotta. Tarkoituksena on lisätä 5-12 minuutin pituisten elokuvien avulla Satakunnan tunnettuutta ja näkyvyyttä myös maaseudun ja kylien näkökulmasta katsoen. Julkaisualustana on YouTube ja jakamiseen käytetään sosiaalisen median kanavia Twitteriä, Bloggeria, Facebookia ja Instagramia. Hankkeen toimenpiteitä on suunniteltu kaikkien viiden Satakunnan Leader-ryhmän alueelle. Joutsenten reitiltä pääkohteena on Huittisten Vampula ja lisäksi kyläkierrokset kuvataan Huittisten Kukonharjasta ja Suttilasta.
YHTEYSHENKILÖ: Ari Impola, P. 050 5178 011

Eteläpohjalaisen LEADER Aisaparin koordinoimassa kansainvälisessä yhteistyöhankkeessa tunnistetaan ja siirretään maahanmuuttajien kotouttamisen hyviä toimintamalleja maaseutualueiden välillä. Hankkeeseen osallistuu seitsemän Leader-aluetta Suomesta, seitsemän Itävallasta, yksi Ruotsista ja yksi Saksasta. Hanke tarjoaa kotouttamistyön ammattilaisille mahdollisuuden kansainväliseen kokemustenvaihtoon.
YHTEYSHENKILÖ: Eeva Arpala, P. 040 830 6541

Nyt puollettujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat 376 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 51 prosenttia. Ohjelmakauden 2014-2020 puollettujen hankkeiden lukumäärä Joutsenten reitillä nousi 92:en. Pirkanmaan ELY-keskus tekee hankkeiden viralliset rahoituspäätökset. Joutsenten reitin rahoituskehyksessä ollaan jo vuoden 2017 puolella, josta on nyt puollettuna 58 prosenttia. Seuraavan kerran hankehakemuksia käsitellään tiistaina 14.2., johon kokoukseen toimitettavien hakemusten jättämisen takaraja on perjantai 3.2.

Maaseutuohjelman hankerekisteri on julkaistu

Maaseutuvirasto on julkaissut tiedot Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoituksen saaneista hankkeista ja yritystuista osoitteessa www.maaseutu.fi. Hankerekisteri sisältää tiedot kaikista hankkeista ja yritystuista, joita ELY-keskukset ja Leader-ryhmät ovat rahoittaneet ohjelmakaudella 2014–2020.