Joutsenten reitin Vuoden hankkeena palkittiin syrjäytymistä torjuva Osallisuus ja tuki -hanke

Sastamalan seudun mielenterveysseuran nuoria oman elämänsä ohjaimiin tukenut Osallisuus ja tuki -hanke palkittiin Vuoden hankkeena Joutsenten reitin vuosikokouksessa 24. huhtikuuta.

 

Sastamalan, Huittisten, Hämeenkyrön ja Punkalaitumen alueella toimiva hanke tarjoaa apua ja tukea nuorille aikuisille, jotka kaipaavat tiivistä tukea arjen- ja elämänhallintaan. Hanke auttaa niitä, jotka eivät itsenäisesti löydä olemassa olevien palveluiden pariin.

 

– Lähes 10 vuodeksi venähtänyt taantumakausi on kolahtanut kaikkein pahiten alueemme nuoriin. Olemme tyytyväisiä, että Osallisuus ja tuki -hankkeessa on nostettu nuorisopolitiikan ja sosiaalipolitiikan aiheita. Hyvin onnistuneessa hankkeessa on välillä kotoa saakka haettu nuoria ja autettu saamaan arki hallintaan, sanoo Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne.

 

Osallisuus ja tuki -hanke käynnistyi elokuussa 2016, jatkohanke päättyy vuoden lopussa. Alkuun hankkeessa työskenteli yksi henkilö 50 prosentin työajalla. Kun huomattiin palvelun valtava tarve, nostettiin resurssi yhteen henkilötyövuoteen ja mukaan tuli toinen työntekijä. Hankkeessa on laajasti tehty yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, muun muassa alueen kylien.

 

– Hankerahoituksen turvin olemme pystyneet löytämään keinoja ja menetelmiä, joilla oikeasti lisätään nuorten hyvinvointia, osallisuutta sekä työ- ja toimintakykyä. Olemme todella otettuja palkinnosta, sanoo Sastamalan mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Ari Tiensuu.

 

Mallin vaikuttavuutta on pystytty todentamaan käyttämällä nuorten kanssa Kykyviisari-itsearviointimenetelmää. Kyseessä on intensiivisen tuen hanke. Käytännössä toiminnan piirissä on kerralla noin 12–15. nuorta. Nuorten kanssa on tehty kaikkea sitä, mihin apua on tarvittu. Tärkeää on ollut nuorten oma motivaatio. Myös perheet ovat olleet mukana työssä.

 

– Mieluummin otamme vähän nuoria kerrallaan ja työskentelemme heidän kanssaan 110-prosenttisesti. Kun satsataan täysillä, saadaan parhaat tulokset.

Vuoden hanke -kiertopalkinnon vastaanotti Sastamalan mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Ari Tiensuu (toinen oikealta). Joutsenten reitin hankeneuvoja Eeva Raukko, puheenjohtaja Jani Hanhijärvi sekä toiminnanjohtaja Petri Rinne onnittelevat.

 

Arto Satonen toi terveisiä EU-politiikan saralta

 

Vuosikokouksessa kuultiin myös eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajan Arto Satosen terveiset ajankohtaisista EU-politiikan kuulumisista.

 

– Leader-toimintaa pidetään maanlaajuisesti tärkeänä keinona rahoittaa monenlaisia asioita maaseutumaisilla alueilla. Esimerkiksi Joutsenten reitin alueella elinkeinoelämän hankkeilla on ollut konkreettisia vaikutuksia työllisyyteen, Satonen sanoi.

 

– Hyvältä vaikuttaa erityisesti juuri alkanut työvoimapulaan ratkaisuja etsivä hanke (Avointen työnantajien verkosto).

 

Euroopan unionissa valmistellaan parhaillaan seuraavan ohjelmakauden budjettia. Iso kysymys on Britannian lähdön vaikutukset budjettiin.

 

Satonen sanoi uskovansa, ettei maatalous- ja maaseuturahoituksen osuus laske niin merkittävästi kuin tälle ohjelmakaudelle.

 

– Kasvattamispaineita budjetin suhteen on EU:n laajuisesti muun muassa puolustuksessa, sisäisen turvallisuuden lisäämisessä ja maahanmuuton järjestämisessä. Suomi on linjannut tärkeiksi muun muassa tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaationpolitiikan sekä näihin liittyen myös työllisyyspolitiikan ja tavoite on, että näiden osuutta pitäisi nostaa kokonaisrahoituksessa.

 

Uusia jäseniä hallitukseen

 

Uusina jäseninä Joutsenten reitin hallituksessa aloittavat Riikka Peippo Huittisten kaupungilta, Sari Torpo Keikyästä, Markus Pikka Hämeenkyrön kunnasta ja Mikko Uotila Punkalaitumelta sekä Kari Lehtiniemi Hämeenkyröstä. Uusiksi varajäseniksi valittiin Maiju Tiir Huittisista ja Juho Uusi-Kouvo Punkalaitumelta.

 

Vuosikokous pidettiin Sastamalan seudun mielenterveysseuran tiloissa Sastamalassa tiistaina 24.huhtikuuta 2018.