Joutsenten reitin Vuoden hanke tukee maatalousyrittäjien hyvinvointia

Paavo Törmälä, Maija Pispa, Ari Paavilainen ja Petri Rinne
Paavo Törmälä, Maija Pispa, Ari Paavilainen ja Petri Rinne. Kuva Marjut Haapanen

”Maatalousyrittäjä on peltojen, koneiden ja eläinten moniottelija. Samalla hänen pitäisi hallita EU-direktiivit, kirjanpidon, ihmissuhteet ja mahdolliset velat. Lyhyesti paketoituna: 24/7 pyörivä arkinen aherrus on henkisesti ja fyysisesti vaativaa. Ei ihme, jos viljelijän akku välillä piiputtaa.Silloin kun tekisi mieli vetää viltti pään yli, kannattaa ottaa yhteyttä Sastamalan seurakunnan Maatalousyrittäjien työhyvinvointihankkeen projektityöntekijään, Maija Pispaan, joka auttaa viljelijää näkemään tilan asiat ja ongelmat uudessa valossa.”

 

Näin napakasti markkinoidaan Maatalousyrittäjien työhyvinvointihanketta, joka on vakuuttanut myös rahoittajansa Leader Joutsenten reitin: Vuoden hanke -palkinto ojennettiin Maija Pispalle tiistai-iltana Kiikoisten Jaarassa. Hankkeen palkitsemisperusteena oli sen innovatiivisuus ja uusien kohderyhmien tavoittaminen.

– Seurakunnille tuttua työpaikkapappitoimintaa kokeiltiin onnistuneesti maatalousyrittäjien joukossa. Tilat ovat hajallaan pitkin maaseutua ja näin hankalampia tavoittaa kuin monet muut työpaikat. Hanke on tuottanut seurakunnalle uuden palvelukonseptin, joka on kehitetty alhaalta ylöspäin paikallisten tuottajajärjestöjen – etenkin Vammalan MTK:n – kanssa.

Lyhyessä ajassa hankkeen toimintaan on osallistunut eri tavoin huomattava määrä tiloja, ja hankkeen laajentuminen naapuripitäjiin on otettu avosylin vastaan, toteaa Joutsenten reitin hallitus valintaperusteluissaan.

 

Leader-ryhmissä hyvistä tuottajalähtöisistä hankkeista on toiminnanjohtaja Petri Rinteen mukaan krooninen pula. Osin pykälienkin takia ELY-keskus rahoittaa suoraan monet tuottajien hankkeet.

– Maatalous on jatkuvasti yksi eniten rakennemuutoksen koettelemista elinkeinoista maassamme, mutta sen vaikeudet otetaan usein ikään kuin annettuna, vääjäämättömänä eikä sen varassa kriisikuntastatuksia jaella. Kuitenkin, kun kyse on vuosisataisesta perinteestä, perhe-elinkeinosta, tuotannonvälineiden omistamisesta ja työpaikalla asumisesta, ovat henkilötasolla kriisit usein syvempiä kuin esimerkiksi teollisten työpaikkojen kadotessa.

 

Maija Pispan mielestä palkinnon arvo onkin ennen kaikkea siinä, että viljelijöiden jaksamiseen liittyvä ongelma tunnustetaan. Ja toivottavasti ymmärretään, kuinka tarpeellista auttavaa työtä on tehdä laajemminkin.

– Hienoa, että asia menee eteenpäin ja saa julkisuutta. Toivottavasti tämä nähdään niissäkin piireissä, missä on oikeasti valta muuttaa rakenteita.

Maija kokee olevansa mukana varsinaisessa pilottihankkeessa.

– Nyt on vasta nähty, mitä tällainen työ voisi olla ja että tarvetta sille totta vie on.

Projektityöntekijän visio on ollut oikea: työhyvinvointia parannettaessa pitää mennä tilatasolle.

– Ihmiset, jotka eniten apua tarvitset, eivät enää raahaudu mihinkään. Tämä on tietyllä tavalla etsivää työtä. Iso arvo on myös asennemuutoksen luomisessa. On hyväksyttävää myöntää, että mulla on ongelma, johon tarvitsen apua. Viljelijät ovat noilla työmäärillä uupuneita, eikä se ole mikään häpeä.

 

”Valtavan suuri kiitos” Maijalta lähtee Sastamalan seurakunnan kirkkoherra Ari Paavilaiselle. – Työnantajani on joustava, meillä ei soitella perään. Ei minun tietysti oletetakaan istuvan virastossa, vaan toimivan tiloilla ja kentällä. Jotkut asiakkaat tulevat työhuoneelleni halutessaan puhua ensin yksityisesti.

 

Maatalousyrittäjien työhyvinvointihanke jatkunee tavalla tai toisella ja mahdollisesti koko Pirkanmaan laajuisena. Yhteistyö MTK-Satakunnan Varavoimaa Farmarille -hankkeen kanssa tuottanee niin ikään satoa.

– Tosiasiassa tällaisen työn pitäisi olla rahoitettu niin, että se olisi jatkuvaa. Tarve ei ainakaan vähene. Koulutushankkeenakin tämä toimisi ajatellen sukupolvenvaihdostiloja ja investointeja miettiviä. Peruskoulutukseen tulisi liittyä työhyvinvointiosuus, ja ihmiset saisivat opetella budjetoimaan myös vapaa-aikaa itselleen, Maija Pispa huomauttaa.

 

Maaatalousyrittäjien hyvinvointihanke palvelee viljelijöitä Huittisten, Hämeenkyrön, Punkalaitumen ja Sastamalan alueella vuoden 2014 loppuun asti. Hanke alkoi 1.8.2012 ja sitä ovat toteuttaneet yhdessä Sastamalan alueen Maataloustuottajayhdistykset ja Sastamalan seurakunta. Hanke on saanut rahoituksensa pääosin Leader-ryhmä Joutsenten reitin kautta.

 

 

 

Lisätietoja:

 

Projektityöntekijä Maija Pispa, 050 314 9049,
maija.pispa@evl.fi

Toiminnanjohtaja Petri Rinne, 040 555 3232, 
petri.rinne@joutsentenreitti.fi