Joutsenten reitin vuoden hanke on Arteles Oy:n kulttuurikeskus

Leader-toimintaryhmä Joutsenten reitti palkitsi vuosikokouksessaan 28. huhtikuuta vuonna 2010 päättyneistä hankkeista parhaana Arteles Pirkanmaa Oy:n taide- ja kulttuurikeskuksen, Arteles Creative Centerin. Hankkeessa yhdistyivät rohkeus ja visionäärisyys.

Kolme nuorta kansainvälisesti menestynyttä taiteilijaa – Inga Mustakallio, Pekka Ruuska ja Teemu Räsänen – perusti globaalin kulttuurikeskuksen Hämeenkyrön Haukijärven vanhalle koululle viime vuonna. Keskus toimii taiteilijaresidenssinä, jossa on jo käynyt kymmenittäin ulkomaisia taiteilijoita.
– Porukkaa on tänä vuonna tulossa enemmän kuin meille mahtuu. Remonttia on vielä jäljellä, mutta meillä kaikilla on järki päässä ja lainaa otetaan mahdollisimman vähän. Hyvin on päästy liikenteeseen, Pekka Ruuska totesi.
Hän kertoi Arteleksen lähtevän mieluusti elävöittämään alueellista kulttuurielämää. Nyt on luotu toimiva malli, jossa kansainväliset ammattitaiteilijat tulevat Hämeenkyröön. Seuraavaksi voisi siis verkostoitua eri tahojen kanssa.
– Täällä on paljon kulttuuriosaamista ja myös maailmalla arvostettua luomua. Niistä voisi kehittää uusia yhteistyökuvioita.
Ruuska kertoi visioita riittävän vaikka vuosikymmeniksi eteenpäin.
– Itse näen loppuelämäni täällä.
Teemu Räsänen vahvisti, että perustoiminnan aikaansaaminen vuodessa antaa mahdollisuuden uuden askeleen ottamiseen.
– Taiteilijoiden vieminen muualle kuntaan on tämän vuoden urakka remontin lisäksi. Ja puupinon pienentäminen.

Pekka Ruuska ja Teemu Räsänen vastaanottivat Joutsenten reitin palkinnon Jumesniemen Einolan tilalla. Taiteilijat saivat oitis seuraa tilan lemmikeistä.