Joutsenten reitin Vuoden 2012 LEADER-hanke Punkalaitumen kunnalta “Maahanmuuttajat kylille” auttaa arjessa

Punkalaitumen kunnan toteuttama Maahanmuuttajat kylille -hanke palkitaan Joutsenten reitti ry:n vuosikokouksessa torstai-iltana Vuoden 2012 LEADER-hankkeena.
Joutsenten reitin hallitus painottaa valintaperusteissaan Punkalaitumen kansainvälistämistä ja kulttuurien välisten ennakkoluulojen murtamista ruohonjuurilähtöisesti.
– Kun aikaisemmin vastaanottokeskuksen asukit  jättivät Laitumen heti kun voivat ja muuttivat kaupunkeihin, niin nyt kotouttamistyön ansiosta heitä jää paikkakunnalle asumaan, yrittämään ja tekemään työtä, toteaa Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne.

Monipuolista yhteistyötä

Punkalaitumen kunta on toiminut pitkään ja aktiivisesti maahanmuuttajatyössä. Nykyisessä hankeessa on tehty niin paljon hienoja asioita, että hanketyöntekijä Maarit Tiittasen selostus saa hengästymään. Päällimmäiseksi mielikuvaksi jää vahva yhteistyö ja suvaitsevaisuus.
Maahanmuuttajat kylille mm. edistää maahanmuuttajien työllistymismahdollisuuksia, tukee arjen hallintaa ja osallistaa vapaaehtoistoimijoita maahanmuuttajatyöhön. Näin lisääntyvä vuorovaikutus samalla tukee kylien elinvoimaisuutta, elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksia ja harrastustoimintaa.
– Yhteistyö paikallisten yritysten kanssa on auttanut maahanmuuttajien työllistymisessä ja tuottanut työharjoittelupaikkoja sekä palkallisia työpaikkoja. Yhteistyökumppaneiden kanssa on järjestetty tapahtumia onkipäivästä joulujuhliin, vaatteidenjakopäiviä, perhepiiriä, läksyparkkia, käsityöpiiriä, äiti-lapsikerhoa, kielikurssia.
– Meillä on myös oma jalkapallojoukkue, FC Vartiola, jota vetää 71-vuotias italialainen jalkapallovalmentaja. Aivan ihana persoona, joka oikeasti opettaa maahanmuuttajapoikiamme pelaamaan.

Töitä, harjoittelupaikkoja, koti

Suurella ylpeydellä Maarit luettelee opiskelemassa olevia, ammattiin valmistuneita ja työllistyneitä maahanmuuttajia. Viimeksi mainittuja on tällä erää 6, viime kesänä parhaimmillaan 12. Maaliskuun alussa montenegrolaisen perheen äiti sai vakipaikan Punkalaitumen kunnan laitoshuoltajana.
Yhteistyökumppanit saavat vuolaita kehuja.
– Esimerkiksi Vanttilan Muovi on oikea aarre, ihan käsittämätön. Heillä on ollut ennenkin maahanmuuttajia töissä ja taannoin yritys palkkasi yhden meidän perheen miehen. Tämä burmalainen perhe on ollut 4 vuotta pakolaisleiriltä Suomessa. He asuivat sellaisessa majassa, missä ei ollut sähköä, vettä, vessaa.
Nyt perhe on saanut kodin, oman talon.
– Kun Vanttilan Muovi oli palkannut perheen isän, totesimme yhdessä perheen maksavan kovin kallista vuokraa. Mietimme työnantajan kanssa, että miksi ei autettaisi heitä ostamaan omaa taloa. Käytiin katsomassa erinäisiä vaihtoehtoja ja perhe päätyi rintamamiestaloon.
Vaatimaton koti suomalaisen mittapuun mukaan,  mutta tälle perheelle se oli täydellinen.
– Paljon hätkähdyttäviä juttuja on tapahtunut, mutta kyllä tämä on yksi kohokohta.
Perheen isän, Taw Nyingin, hymy on koskettavan leveä hänen kertoessaan uudesta elämästään.
– Tuntuu hyvältä. Vaimo opiskelee laitoshuoltajaksi, meillä on neljä lasta. Suomi on hyvä maa, lumi kaunista. Lähdimme sotaa pakoon, täällä on rauhaa. On koti, ruokaa, vähän rahaa ja turvallista. Se riittää.
Tuorein ilouuutinen tuli maaliskuussa: vaimolle järjestyi kesätyöpaikka SHT-Tukusta.

Maarit Tiittaselle Vuoden hanke -kunnia tuli täytenä yllätyksenä.
– Ensimmäisenä fiiliksenä meinasi päästä itku. Tunnustus tuntui todella hyvältä. Taisin olla yhtä hymyä muutaman päivän ja toihan se taas uutta fiilistä työhön.
Erittäin suuren kiitoksen ja palautteen Maarit saa jo suoraan maahanmuuttajilta.
– Sen parempaa ei ole kuin heiltä saatu kiitos-sana hymyn kera ja onnistumisten näkeminen heidän elämässään.
– Olen todella ylpeä, kun saan olla aitiopaikalla asukkaitteni elämän areenalla ja elää heidän kanssa arkea, opastaa ja olla tukena heille kaikessa mahdollisessa. Se luottamus, jonka heiltä saan ja jonka heille voin antaa, on suuri kunnia. Työni on myös itselleni suuri opintomatka uusiin asioihin.

IMG_20130426_120004

 

IMG_20130426_120030

 

Vanttilan Muovissa