Joutsenten reitin matkailun edistäminen uudelle tasolle

Leader Joutsenten reitin hallitus käsitteli tiistai-illan kokouksessaan kuusi uutta hankehakemusta, joista viiden rahoitusta päätettiin puoltaa osana Luova Laakso 2020 -kehittämisstrategian toteuttamista. Yksi hakemus hylättiin.

 

Sastamalan kaupungin Ellivuori Resortin elinkeinollisessa kehittämishankkeessa satsataan koko Pirkanmaan mittakaavassa merkittävän matkailupalvelukeskittymän markkinoinnin, verkostojen ja yhteistyön kehittämiseen. Hankkeen yhteistyökumppanina toimii Ellivuoren Kehitys ja Matkailu ry, joka kokoaa alueen paikalliset toimijat. Hankkeen keskiössä ovat alueen matkailutoimijoiden laatuajattelun ja kansainvälistymisvalmiuksien vahvistaminen. Osana hanketta suunnitellaan uusia luontoreittejä Ellivuoresta Karkkuun ja Kärppälään patikointi-, pyöräily- ja ratsastusmahdollisuudet huomioiden. Alueen yritykset ovat investoineet Ellivuoren matkailupalveluiden uudistamiseen kymmeniä miljoonia euroja 2010-luvulla, ja nyt puollettu hanke on alueen ensimmäinen elinkeinollinen kehittämishanke. Vuoden 2018 lopulla hyväksytty Ellivuori Resortin asemakaava mahdollistaa myös uusien rakennushankkeiden käynnistämisen. Matkailu on viiden prosentin vuosikasvullaan ollut maamme nopeimmin kasvavia elinkeinoja viime vuosina. Lapin yritysten liikevaihdon se on vetänyt jopa 17 prosentin vuosikasvuun. Visit Finlandin mukaan paljon käyttämätöntä potentiaalia on nimenomaan Järvi-Suomen (Lakeland) matkailun suuralueella, johon Joutsenten reitinkin toimialue kuuluu.

YHTEYSHENKILÖ: Ursula Lumme, P. 040 589 0606

 

SASKY koulutuskuntayhtymän Matkailun elinvoimaa kolmostiestä -hankkeessa rakennetaan yrittäjälähtöistä yhteistyötä ja selvitetään kehittämistarpeita kolmostien kuntien Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano, Kihniö ja Jämijärvi alueilla. Hankkeen kohderyhmänä ovat alueen matkailualan pää- ja sivutoimiset yritykset sekä muut potentiaaliset matkailualan toimijat ja mahdolliset uudet yrittäjät. Esiselvityshankkeen tavoitteena on yrittäjäkyselyiden avulla selvittää alueen yritystoiminnan monipuolistumisen, työllisyyden, palveluiden ja vaikuttamismahdollisuuksien ongelmakohdat sekä luoda pohja fokusoidulle elinkeinolliselle kehittämishankkeelle. Alueiden välistä hanketta tukee Joutsenten reitin lisäksi myös Leader Aktiivinen Pohjois-Satakunta.

YHTEYSHENKILÖ Hämeenkyrön osalta: Markus Pikka, P. 050 310 0331

 

Sastamalan Lantulan seudun kyläyhdistys ry:n yleishyödyllisessä investointihankkeessa parannetaan Lantula-talon energiatehokkuutta uusimalla valaistus led-valoiksi ja järkeistämällä sähkönkäyttöä. Myös kylätalon esteettömyys ja käytettävyys paranevat, kun huoneiden väliset kynnykset poistetaan.

YHTEYSHENKILÖ: Leena Virri-Hanhijärvi, P. 050 3666 953

 

Kauppahuone Soininen Oy:n yritysinvestointihankkeessa hankitaan lasileikkuri ja -hiontakone, joiden avulla Sastamalan Vammalassa toimiva yritys pystyy valmistamaan lasikaiteita nykyistä kilpailukykyisempään hintaan ja lyhentämään niiden toimitusaikoja. Investointi mahdollistaa myös yrityksen tuotevalikoiman laajentamisen. Hankkeella tavoitellaan neljänneksen kasvua liikevaihtoon ja kahta uutta työpaikkaa nykyisten viiden lisäksi.

YHTEYSHENKILÖ: Heikki Soininen, P. 040 758 0950

 

Huittisten Vampulassa toimiva Niko Jalonen tmi investoi uuden korjaamohallinsa koneisiin ja laitteisiin, mm. autonosturiin. sorviin ja hitsauskoneisiin. Nuoren yrittäjän tavoitteena on investoinnin avulla työllistää itsensä maatalous- ja teollisuuskoneiden korjaamo-, huolto- ja alihankintapalveluissa.

YHTEYSHENKILÖ: Niko Jalonen, P. 040 7168 133

 

Nyt puollettujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat 224 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 74 prosenttia. Joutsenten reitin ohjelmakaudella 2014-20 puoltamien hankkeiden kokonaismäärä nousi 156:een. Näihin hankkeisiin on puollettuna jo 69 prosenttia kuluvankin vuoden 2019 rahoituskehyksestä. Hankepuoltoja voidaan kuluvalla ohjelmakaudella tehdä ensi vuoden 2020 syksyyn asti. Pirkanmaan ELY-keskus tekee hankerahoituksen viranomaispäätökset osana Manner-Suomen maaseutuohjelman toteuttamista. Seuraavan kerran hakemuksia käsitellään tiistaina 9.4., johon kokoukseen tulevien hakemusten jättämisen takaraja on perjantai 29.3. klo 12.00.