Jethro Rostedt Yrittäjyysenergiaa -hankkeen päätöstilaisuudessa:

Jethro Rostedt valoi uskoa nuoriin yrittäjäkurssilaisiin Säkylässä: “Vetäkää täysillä sitä, mitä haluatte tehdä!”

Pyhäjärviseudun aikuisopiston ja Satakunnan ammattikorkeakoulun yhteisen Yrittäjyysenergiaa -kurssin päätöstilaisuudessa Säkylässä saatiin kuulla Jethro Rostedtin luento myynnistä.

Omasta kokemuksestaan Jethro kertoi, kuinka varsinkin hänen myyntiuransa alkuaikoina läheisetkin kauhistelivat hänen aikomustaan ryhtyä puhelinmyyjäksi. Edelleen asenne myyjiä kohtaan on usein epäilevä. Kun kertoo olevansa myyjä, vastapuoli astuu pari askelta taakse päin ja sanoo hiljaa itsekseen: “Älä vaan mulle mitään myy”. Myös yrittäjä saa usein kuulla, ettei siitä mitään kuitenkaan tule.

– Asenne ratkaisee. Minkään ei pidä koskaan antaa lannistaa. Lannistajia löytyy aina, mutta se joka viimeiseksi ylös nousee, menestyy varmasti, muistutti Jethro.

Myynti on asiakkaan johdattamista oikeaa suuntaan ilman väkivaltaa, määritteli Jehtro. Hänen mukaansa myynnin onnistumisessa on kolme tärkeää seikkaa. Perustuotteen on oltava kunnossa, ts. myyjällä on oltava syvällinen tuotetuntemus ja hänen tulee tietää myymästään tuotteesta ihan kaikki. Tällä saadaan aikaan luottamus, joka on myynnin perusta. Jos myyjä ei saa asiakkaan luottamusta puolelleen, ei voi myydä. Myyjän tärkeä ominaisuus on sympaattisuus. Myyjän tulee kohdella asiakasta siten kuin haluaa itseään kohdeltavan. Pelko ja kateus on unohdettava. Kolmantena Jethro mainitsi tarkkaavaisuuden: on oltava kaksi silmää ja yksi suu. Asiakasta tulee kuunnelle herkällä korvalla.

Sosiaaliseen mediaan Jethro Rostehdt kehotti suhtautumaan varauksella. “Se vie aivan liikaa aikaa, eikä esim. facebookissa kukaan mitään oikeasti myy”, hän kiteytti.

Luentonsa lopuksi Jethro antoi viimeisen ohjenuoran yrittäjäkurssin nuorille: “Vetäkää täysillä sitä, mitä haluatte tehdä!”

Kiinnostavan ja innostavan myyntiluennon jälkeen kurssille osallistuneet 25 nuorta saivat kurssitodistuksen ja parhaat yrittäjyys-caset palkittiin Huittisten säästöpankin lahjoittamalla stipendillä. Kurssille osallistui Säkylästä 10 ja Huittisista 15 nuorta. Kurssin tavoitteena oli antaa nuorille eväitä yrittäjyyteen. Kurssilla esiteltiin paikallisia yritystarinoita ja myös muutama valtakunnan tasolla tunnettu nuori yrittäjä kävi kertomassa oman tarinansa. Yrittäjyysenergiaa-kurssia rahoittivat Leader Pyhäjärviseutu ja Leader Joutsenten Reitti.

Parhaina yrittäjyys-caseinä palkittiin seuraavat:
Huittinen:
1. Trip to Finland
Mobiilisovellus, joka ohjaa ulkomaalaista asiakasta löytämään Suomen matkallaan kiinnostavimmat kohteet
2. E-kehitys
3. Lankatiikerit

Säkylä:
1. Finndrone, Rasmus Paavola
Asiakkaan kohteesta tai tapahtumasta ilmakuvausta, videokuvausta ja 360-kuvausta
2. Some-expertti Susanna Aaltonen
3. Hosike Import