Huittisissa 23.11. yrittäjille: Euroja yhteistyöhön -tilaisuus

Yhteistyöhankkeet auttavat paikkaamaan mikroyritysten resurssipulaa
Yhteistyöhankkeet mahdollistavat osaamisen kehittämisen pienissä yrityksissä. Kolme pohjoissatakuntalaista hitsausyritystä löi hynttyyt yhteen ja hyödynsi tukieurot voidakseen kukin kilpailla uusista asiakkaista. Suuret mahdollisuudet tuki tuo myös matkailu- ja elintarvikepuolella.

Pohjoissatakuntalaiset hitsausyritykset lähtivät parantamaan yhdessä hitsauksen laatua ja tehokkuutta.
– Nykyään hitsaajien pätevyydet ja hitsausohjeet on oltava kunnossa. Yhteistyöhankkeella tavoitellaan mikroyritysten osaamisen lisääntymistä ja näin pienten yritysten mahdollisuutta kilpailla uusista asiakkaista, kertoo Veli-Matti Härmä Alfamat Oy:stä.
Yritysten tavoitteena on suurlujia teräksiä käyttöönottamalla keventää teräsrakenteita, vähentää hitsaustyön määrää ja lisätä tuotteiden ympäristöystävällisyyttä. Hitsausohjeet ja niiden hyväksyntä hankitaan menetelmäkokeiden kautta.
Kyseessä on yritysryhmähanke, joka on saanut Leader-rahoitusta EU:n maaseuturahastosta. Kokonaiskustannuksiltaan 70 000 euron hankkeessa julkisen tuen osuus on 75 %. Hanketta hallinnoi koulutuskuntayhtymä Sataedu.
– Menetelmäkokeet ja muut tutkimukset ovat yrityksille kalliita. Maaseuturahaston tuella kustannukset ovat yrittäjille paljon pienemmät, projektikoordinaattorina toimiva Härmä sanoo.
Vaikka kyse on yhteishankkeesta, voidaan tehdä myös yrityskohtaisia toimia. Kaksi yritystä kehittää osaamista eripariliitoshitsauksessa ja yksi hitsauspinnoituksessa robottihitsauksen avulla.
Tavoitteena on, että projektin loputtua yrityksillä on lisäksi valmiudet hankkia tuotteilleen CE-merkintä.
– Yritysten hitsaustoiminnan taso tutkitaan auditoimalla päähankkijoiden tai kolmannen osapuolen toimesta. Hankkeen aikana on osalle yrityksistä tullut uusia asiakaskontakteja ja projektin jälkeen tämä tulee varmasti vielä lisääntymään, Härmä sanoo tyytyväisenä.

Yhteistyöhanke tarjoaa pienille mahdollisuuden kehittämiseen
Yritysryhmähankkeilla ja yritysten yhteistyöhankkeilla voidaan kehittää monipuolisesti maaseutuyrityksiä. Julkisen tuen osuus voi olla 60–90 % hankkeen luonteesta riippuen.
Leader Joutsenten reitillä on juuri käynnistymässä mikroyritysten some-markkinointiosaamisen kehittämishanke yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Hämeenkyrön Yrittäjät ry:n kanssa. Aikaisemmin alueella on tuettu mm. hyvinvointi- ja kivialan yritysryhmähankkeita.
– Huittisissa voisi olla tilaa vaikkapa hevos-, elintarvike- tai korjaamoyritysten uudelle yritysryhmälle. Myös kansainvälistyminen voi olla yritysryhmähankkeen tavoitteena, toteaa Petri Rinne Leader Joutsenten reitiltä.
– Pienillä muutaman henkilön yrityksillä ei ole resursseja, ei rahaa eikä aikaa kehittämistyöhön. Yleensä tämänkaltaiset hankkeet poikivat yrityksiin muita hyötyjä, Juha Vanhapaasto Leader Pohjois-Satakunnasta sanoo.
– Tässä on hyvä väline uudenlaisten tuotteiden kehittämiseen myös elintarvikepuolella. Härkiksen kaltaisia ruokainnovaatioita mahtuu markkinoille, Anne Heikintalo ProAgria Länsi-Suomesta rohkaisee.
ProAgria Länsi-Suomi ja Satakunnan ammattikorkeakoulu järjestävät 23.marraskuuta Huittisissa kaikille avoimen Euroja yhteistyöhön -tilaisuuden, jossa kerrotaan tukimuodoista ja kuullaan esimerkkejä jo toteutetuista yhteistyöhankkeista. Vastaavat tilaisuudet järjestetään myös Kankaanpäässä 8.11. ja Raumalla 10.11.
Euroja yhteistyöhön -seminaari Huittisissa ke 23.11. klo 14-17. Paikka on Huilis Oy (Korvenkyläntie 899, Huittinen).

Lisätietoja antavat:
Anne Heikintalo
Pro Yritys -hanke / ProAgria Länsi-Suomi
050 527 7145
anne.heikintalo@proagria.fi
Petri Rinne
Leader Joutsenten reitti
petri.rinne@joutsentenreitti.fi
040 555 3232