EU:n maaseutukehittämisen näköalapaikka Suomelle

Elardin väistyvä puheenjohtaja Panagiotis Patras onnitteli Petri Rinnettä (kuvassa oik.) valinnasta.

Suomi saa EU:n maaseutukehittämisen näköalapaikan vuosille 2011-2012,  kun Pirkanmaalla ja Satakunnassa toimivan Joutsenten reitti  -kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Petri Rinne valittiin perjantaina 26.11. ELARD-järjestön presidentiksi Brysselissä. ELARD (European LEADER Association for Rural Development) on kansainvälinen EU:n noin 2200 LEADER-toimintaryhmän kattojärjestö.

LEADER-toimintaryhmät kehittävät maaseutua paikallisesti. Niiden toiminnassa ovat mukana maaseudun asukkaat, yritykset, yhdistykset ja  alueen kunnat. Suomessa toimii yhteensä 55 toimintaryhmää, joista kaikki kuuluvat ELARD:iin Suomen Kylätoiminta ry:n kautta. Myös Ahvenmaalla on oma toimintaryhmänsä.

”LEADER-toimintatapa on 20 vuoden kuluessa laajentunut EU-komission pienestä kokeilusta kattamaan suurimman osan EU:n maaseutualueista”, Rinne toteaa.

ELARD:n edustajat toimivat muun muassa eri EU-toimielimissä edustaen LEADER-toimintaryhmiä. Ensi vuonna suunnitellaan kiivaasti tulevaa maaseudun kehittämisen ohjelmakautta 2014-2020. On erityisen merkittävää, että Suomen toimintaryhmillä on puheenjohtajuuden myötä paalupaikka vaikuttamisessa.

”Suomen puheenjohtajuuskaudella haluamme levittää menestyksellistä työtapaa uusille alueille ja politiikkalohkoille EU:n kalatalousrahaston malliin, kehittää toimintaympäristöä vähemmän byrokraattiseksi sekä uudistaa metodia jatkuvasti muuttuvien tarpeiden ja odotusten mukaiseksi”, Rinne sanoo.

”EU:n kansalaisista yli puolet asuu maaseudulla, joka kattaa 91 prosenttia EU:n pinta-alasta. Ei siis ole aivan yhdentekevää millaisia
kehittämisvälineitä maaseudun asukkaille, yhteisöille ja yrityksille tarjotaan.”