Ennätysmäärä ja ennätysliikunnallisia hankkeita Leader Joutsenten reitille

Leader Joutsenten reitin hallitus käsitteli 17 uutta hankehakemusta ja 11 uutta Nuoriso-Leader-hakemusta tiistai-iltana 8.6. osana Luova Laakso -kehittämisstrategiansa toteuttamista. Hankehakemuksista rahoitusta puollettiin 15:lle ja nuorten hankkeita hyväksyttiin seitsemän.

Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy:n alueiden välisessä Tapahtumaosaamisella virtaa seutukaupunkeihin -hankkeessa Huittisten, Sastamalan ja Kankaanpään urheilu- ja liikuntatoimijoita verkotetaan alueen elinkeinotoimijoiden kanssa. Hankkeen tavoitteena on parantaa seudun toimijoiden tapahtumajärjestämisen osaamista sekä luoda urheilu- ja liikuntayhteistyöllä uutta aluebrändiä ja -vetovoimaa.

YHTEYSHENKILÖ: Timo Kuusimäki, P. 044 710 6113

Sastamalan kaupungin uusiutuvan energian esiselvityksellä arvioidaan Sastamalan ja erityisesti Äetsän alueen vedyn ja biokaasun mahdollisuudet uusiutuvan energian tuotannossa ja sen jatkojalostamisessa. Hankkeella arvioidaan myös Sastamalan yritysten mahdollisuuksia hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja uusien uusiutuvaa energiaa hyödyntävien yritysten sijoittumismahdollisuuksia Sastamalaan.

YHTEYSHENKILÖ: Ilmari Mattila, P. 040 637 2321

Huittisten kaupungin investointihankkeessa rakennetaan monitoimikenttä Sammun kylälle. Sammun koulun vanhempainyhdistys ja oppilaskunta ovat tehneet kaupungille aloitteen hankkeen hakemisesta. Monet paikalliset kylä- ja urheiluseurat ovat ilmaisseet tarpeensa hankkeelle, joka lisää nuorten ja muiden kuntalaisten liikuntamahdollisuuksia Huittisten kaupungin pohjoispuolella.

YHTEYSHENKILÖ: Teemu Nurminen, P. 044 560 4342

Hämeenkyrön kunnan investointihankkeessa rakennetaan kuntoportaat Poussanharjun pururadan ja Kyröskosken perhepuiston leikkikentän yhteyteen. Kuntalaiskyselyissä on noussut esiin tarve lisätä ulkoliikuntamahdollisuuksia Hämeenkyrössä. Poussanharju sijaitsee Kyröskosken keskustaajaman pohjoispuolella ja on kaikkien kuntalaisten helposti saavutettavissa. 35-metristen kuntoportaiden valmistuttua Kyröskosken perhepuistosta pääsee esteettömästi Poussanharjun pururadalle, mikä ei ole aikaisemmin ollut mahdollista.

YHTEYSHENKILÖ: Mika Koskela, P. 041 730 4021

Hämeenkyrön Hokkarit ry:n investointihankkeessa parannetaan Hämeenkyrössä toimivien urheiluseurojen harjoittelumahdollisuuksia rakentamalla Hämeenkyrön jäähallin sisään noin 115 neliömetrin suuruinen tila oheisharjoittelua varten. Tila mahdollistaa alkulämmittelyt, ketteryys- ja lihaskuntoharjoitukset sisätiloissa.

YHTEYSHENKILÖ: Timo Alho, P. 040 865 6912

Hämeenkyrön Jumesniemen seudun kyläyhdistys ry:n investointihankkeessa parannetaan kylätalona toimivan kirkko-koulun käytettävyyttä vesikatteen peruskorjauksella ja sadevesijärjestelmän rakentamisella. Myös rakennuksen energiatehokkuutta parannetaan lisälämmöneristyksellä yläpohjassa. Vuonna 1914 nykyiselle paikalleen rakennettu kylätalo on tiettävästi Pohjoismaiden ainut kirkon ja koulun yhdistelmä.

YHTEYSHENKILÖ: Sari Hirvelä, P. 050 301 7703

Sastamalan Kärppälässä toimivan Lahdenperä ry:n investointihankkeessa nopeasti jäsenmääräänsä lisänneen kestävän kehityksen yhdistyksen keskukseksi rakennetaan kulttuurijurtta. Helsingistä maalle muuttaneet yhdistyksen aktiivit järjestävät talkoita, matalan kynnyksen jooga-, hyvinvointi- ja kulttuuritapahtumia sekä koulutuksia, kursseja ja leirejä ekologisiin teemoihin liittyen Lahdenperän tilalla Kuloveden rannassa. Jurtta rakennetaan täysin luonnonmukaisista raaka-aineista.

YHTEYSHENKILÖ: Anni Rainio, P. 050 381 5453

Sastamalan Kutalan Nuorisoseura ry:n investointihankkeessa parannetaan nuorisoseurantalon energiatehokkuutta vaihtamalla salin, eteisen ja kahvion ikkunat uusiin puu-alumiini-ikkunoihin. Ulkovuorilaudoitusta uusitaan tarvittavin osin ja kattopeltien kiinnitysnaulat vaihdetaan tiivisteellisiin kateruuveihin.

YHTEYSHENKILÖ: Marja-Leena Vuorio, P. 040 504 6628

Hämeenkyrön Kyröskosken Metsästysyhdistys ry:n investointihankkeessa yhdistyksen ampumaradalle rakennetaan ampumisääntä vaimentava ampumiskatos. Ampumarata on laajalti muidenkin kuin metsästysharrastajien harjoituskäytössä, mm. poliisien.

YHTEYSHENKILÖ: Harri Isomuotia, P. 0400 732 156

Huittisten Palojoen metsästysseura Repo ry:n investointihankkeessa hankitaan ja rakennetaan teuraskontti. Tällä hetkellä seuralla ei ole tarjota mitään tiloja riistaeläinten käsittelyyn. Kontin kylmätilat mahdollistavat metsästyksen aloituksen heti jahtikauden alussa ja kasvavan hirvieläinkannan nykyistä paremman hallinnan seuran alueella.

YHTEYSHENKILÖ: Yrjö Inkinen, P. 0500 132 231

Yritysten investointihankkeilla uusia tuotteita, palveluita ja työpaikkoja

Metalhouse Turku Oy aloittaa uudentyyppisen kuljetusratkaisun valmistuksen vuokrahallissa Sastamalassa. Investointihankkeella rakennetaan tuotantoympäristö. Tuoteinnovaatiolla tähdätään kasvaville bio- ja kiertotalousmarkkinoille kotimaassa ja ulkomailla. Tavoitteena on luoda Sastamalan tuotantoon kaksi uutta työpaikkaa.

YHTEYSHENKILÖ: Aleksis Lehtinen, P. 050 408 1515

Huittisissa toimiva Liikuntakeskus Spiraali Oy investoi hallitilansa käytön tehostamiseen rakentamalla hallin takaosaan Padel-kentän sekä laajentamalla alkulämmittely- ja verryttelytilojaan. Investoinnilla haetaan kolmanneksen kasvua liikevaihtoon, mikä mahdollistaisi yhden uuden työpaikan syntymisen.

YHTEYSHENKILÖ: Maija Tenkanen, P. 044 372 3535

Päivi Kantola investoi suutaripalvelun käynnistämiseen Huittisissa. Korjaussuutari laajentaa Huittisten vireää palveluvalikoimaa entisestään tuottamalla palveluja yksityishenkilöille ja yrityksille. Suutaripalveluiden räätälöinnissä otetaan huomioon myös kasvavien harrastusryhmien, esimerkiksi hevosharrastajien tarpeet.

YHTEYSHENKILÖ: Päivi Kantola, P. 050 596 6366

Kalle ja Kirsi Suomelan maatila Huittisten Karhiniemessä investoi tilamyymälän ja kahvilan perustamiseen sekä maatilamajoitustoiminnan käynnistämiseen. Matkailijoille tarjotaan myös aktiviteetteja kuten maastopyöräilyä. Investoinnilla monipuolistetaan maatilan toimintaa ja luodaan yksi uusi työpaikka.

YHTEYSHENKILÖ: Kalle Suomela, P. 040 506 5499

Vammalan Rengaspalvelu Oy:n investoi rengashotellipalveluidensa laajentamiseen ja hallitilansa käytön tehostamiseen uusilla hyllyratkaisuilla. Investoinnilla tähdätään liikevaihdon lisäämiseen kahdeksalla prosentilla.

YHTEYSHENKILÖ: Kalle Finska, 0500 528 109

Nyt puollettujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat 774 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 50 prosenttia. Kovasta hankekysynnästä johtuen rahoituksessa mentiin jo vuoden 2022 kiintiön puolelle, josta tuli puolletuksi 33 prosenttia. Vuoden 2015 kesästä alkaneella rahoituskaudella on nyt käynnistetty yhteensä 279 yleishyödyllistä ja yrityshanketta. Puoltojen perusteella hankerahoituksen viranomaispäätökset tekee Pirkanmaan ELY-keskus osana Manner-Suomen maaseutuohjelman toteuttamista. Seuraavan kerran hankehakemuksia käsitellään tiistaina 7.9., johon kokoukseen tulevien hakemusten jättämisen takaraja on perjantai 27.8. klo 12.

Ensimmäiset Nuoriso-Leader-hankkeet siivilleen

Leader Joutsenten reitin Nuoriso-Leaderin hankevalintaraati teki ensimmäiset hankepuoltonsa maanantaina 7.6., jotka hallitus yksimielisesti hyväksyi. 11 hakemuksesta puollettiin seitsemän.

  • On hienoa saada Joutsentenreitin toimialueelle rahoitusväylä nuorten hankkeiden ja unelmien rahoittamiseksi. Saimme ensimmäisellä hakukierroksella runsaasti hyviä hankehakuja ja odotamme niitä tulevaisuudessakin ympäri toimialuettamme, kommentoi Nuoriso-Leaderin hämeenkyröläinen puheenjohtaja, lukion ekaluokan päättänyt Hunajakulma-yrittäjä Aaro Kulmala.

Aaro Kulmala

Kuva: Juhana Järvensivu

Ajattomat Filmit -nuorisoryhmälle tuettiin elokuvaprojektin teko Mouhijärvellä v. 1981 tapahtuneesta postiauton ryöstöstä.

YHTEYSHENKILÖ: Onni Vesa, P. 044 2770 930

Kiikan fribaajat -ryhmälle tuettiin frisbeegolfradan väyläopasteiden uudistaminen.

YHTEYSHENKILÖ: Aarne Ollila, P. 045 652 5605

Piha- ja kotiapu Viljamin 4H-yritykselle tuettiin raivaussahainvestointi Sastamalan Kiikoisiin.

YHTEYSHENKILÖ: Viljami Jokela, P. 045 1067 456

Kiikan Mattopojat 4H-yritykselle tuettiin ruohonleikkuri- ja trimmeri-investointi.

YHTEYSHENKILÖ: Aamos Kesti, P. 045 1625 270

Karkun evankelisen opiston opiskelijaryhmälle tuettiin harrastusvälinehankinta opiston vapaa-ajan tilojen kehittämiseksi.

YHTEYSHENKILÖ: Saana Porontähti, P. 044 5000 812

Sastamalan seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmä Staffille tuettiin ”Kuin viimeistä kesäpäivää” -tapahtuman järjestäminen 20.8.2021 Houhajärven Leirimajalla.

YHTEYSHENKILÖ: Rasmus Korpela, P. 050 431 7142

Äetsän koulun pienryhmälle tuettiin harrastusvälinehankintoja pelikerhoprojektille.

YHTEYSHENKILÖ: Maarit Junkkala, P. 040 545 3774

Kuntarahalla toimivan Nuoriso-Leaderin vuosibudjetti on 20 000 euroa, ja nyt puollettujen hankkeiden tukiin kului 3 300 euroa. Nuoriso-Leaderin valintaraati käsittelee hakemuksia seuraavan kerran maanantaina 6.9., johon kokoukseen tulevien hakemusten jättämisen takaraja on perjantai 27.8. klo 12. Ohjeet hakemusten tekemiseen löytyvät täältä: https://joutsentenreitti.fi/nuoriso-leader/. Puheenjohtaja Aaro Kulmalan lisäksi nuorten hankevalintaraatiin kuuluvat varapuheenjohtaja Maria Hietanen Sastamalasta, Sanni Rasinperä Sastamalasta, Mats Uotila Sastamalasta, Aino Kylälehtonen Huittisista, Pinja Nieminen Huittisista, Jonna Toivonen Huittisista, Miro Kulmala Hämeenkyröstä, Vilja Martikainen Hämeenkyröstä, Niko Heikkinen Punkalaitumelta, Ilkka Levomäki Punkalaitumelta ja Siiri Suonpää Punkalaitumelta.