Asesepät tähtäävät kasvuun

Ensio Firearms Oy valmistaa yksilöllisiä kiväärejä alusta loppuun Sastamalan Tyrväänkylän verstaassaan. Nuoret yrittäjät kehittävät yritystään merkittävällä laitehankinnalla.

Sastamalalainen aseenvalmistusyritys Ensio Firearms Oy sai Leader Joutsenten reitiltä investointitukea CNC-ohjattuun työstökeskushankintaan.

Riku Hannukainen osti asesepän liiketoiminnan eläköityvältä Jyri Jaloselta vuonna 2016.  Hannukaisen kiinnostus alaan heräsi jo varhain, koska hän on aina pitänyt käsillä tekemisestä ja myös metsästysharrastus on kulkenut pitkään mukana yhdistäen työn ja harrastuksen.

Vuoden 2019 alusta yritykseen tuli mukaan Toni Käräjämies, joten nyt Ensio Firearms on kahden aseenvalmistajan yritys, joka rakentaa kiväärejä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Yrityksellä on kattavat säätömahdollisuudet sisältävä kiväärimallisto, jonka lisäksi valmistetaan myös täysin asiakkaan toiveiden mukaisesti kustomoituja aseita.

-Meidän osaaminen ja erikoisuus on nimenomaan kivääripuolella, Riku toteaa.

Yritykseen haluttiin hankkia CNC-jyrsin, koska se mahdollistaa erilaisten uusien koneistuksien tekemisen ja nopeuttaa monia työvaiheita. Tuotannon kehittämisen kannalta on myös ensiarvoisen tärkeää, että yrityksellä on nykyaikainen konekanta. Lisäksi automaatio vapauttaa keskittymään enemmän käsityönä tehtäviin viimeistelyihin.

– Tällainen kone ei ole yleinen asesepän pajoissa, joten se on ihan täysin kilpailuvaltti meille, Riku kertoo.

Leader-tuen hakuprosessi vaati Hannukaisen ja Käräjämiehen mukaan jonkin verran paperityötä, mutta sähköinen asiointipalvelu saa kehuja heiltä.

-Hyrrä-asiointi helpotti paljon hakuprosessia, koska siinä oli valmis pohja mihin alkaa täyttämään tietoja, yrittäjät kertovat.

Vaikka yritys on investoinut uuteen konekantaan, iso osa työvaiheista vaatii edelleen manuaalista työstämistä. Siksi yrityksen ehkä tärkein pääoma on kuitenkin käsityöammattitaito, joka takaa suomalaisena käsityönä valmistetut aseet moneen eri käyttöön.

INFO

Ensio Firearms Oy

Perustettu: 2016

Kotipaikka: Sastamala

Investointituki: Leader Joutsenten reitiltä työstökeskushankintaan

Teksti Joutsenten reitin harjoittelija Miia Perenius

Kuvat Miia Perenius ja Ensio Firearms Oy