Kyläkaava Suttilaan, riippusillan kunnostus Keikyään ja maahanmuuttajanuorten kotouttaminen Hämeenkyröön

Leader Joutsenten reitin hallitus käsitteli viisi uutta hankehakemusta kokouksessaan tiistaina 29.10., joista jokaiselle päätettiin puoltaa rahoitusta osana Luova Laakso 2020 -kehittämisstrategian toteuttamista.

Satafood Kehittämisyhdistys ry:n kehittämishankkeessa tehdään rakennuspaikkaselvitys Huittisten Suttilan kyläkaavan laatimista varten. Suttilan alueella haluttaisiin rakentaa uusia omakotitaloja, mutta kaavoittamaton alue ja rakennuspaikkojen etsiminen tuovat omat haasteensa. Kyläläisten aloitteesta alhaalta ylöspäin laadittava kyläkaava helpottaisi tilannetta ja nopeuttaisi rakennuslupaprosessia. Kyläkaava toisi myös vetovoimaisuutta maaseutuasumiseen.

YHTEYSHENKILÖ: Jari Lehmusvaara, P. 050 556 6519

Keikyän Perikunta ry:n Silta yhdistää -hankkeessa kunnostetaan Suomen pisimmän puurakenteisen riippusillan kaiteet mittavan talkootyöpanoksen turvin. Silta on vahvasti osa Keikyän, keikyäläisten ja Kokemäenjokilaakson identiteettiä. Silta toimii paitsi kevyen liikenteen väylänä lyhentäen koulu- ja asiointimatkoja myös matkailunähtävyytenä ja kaikille avoimena kokoontumispaikkana. Kaiteiden kunnostus on osa laajempaa sillan peruskorjausta, jolla estetään sillan joutuminen käyttökieltoon.

YHTEYSHENKILÖ: Päivi Pelttari, P. 040 575 1170

Hämeenkyrön Yrittäjät ry:n kehittämishankkeessa kotoutetaan hämeenkyröläisiä maahanmuuttajanuoria (16-21v) paikkakunnalle edistämällä heidän koulutustaan ja työhön pääsyään, tutustuttamalla paikalliseen yritystoimintaan ja palveluihin sekä tarjoamalla harjoittelu- ja työpaikkoja. Hankkeen tuloksena kohderyhmän nuorten osallisuus, hyvinvointi ja paikkakuntaan kiinnittyminen vahvistuvat. Kun oma perhe ja lähiverkosto puuttuu tai on kaukana, arjen verkostojen ja sosiaalisen arvostuksen vahvistaminen on tärkeää.

YHTEYSHENKILÖ: Ilkka Häkli, P. 0400 732 857

Vammalan Palveluskoiraharrastajat ry:n yleishyödyllisessä investointihankkeessa kunnostetaan Sastamalan Äijänkiven koiraharrastuskenttä. Kenttä palvelee monipuolisesti Sastamalan alueen koiraharrastajia ja koiranomistajia tarjoten mahdollisuuksia koulutuksiin, kilpailuihin ja kokeisiin. Hankkeessa kenttä perusparannetaan ja rakennetaan käyttöä helpottava tie, parkkialue ja valaistus.

YHTEYSHENKILÖ: Anna Moitus, P. 045 304 6527

Honkolan Ratsastusseura HkR ry:n yleishyödyllisessä investointihankkeessa parannetaan Sastamalan Keikyässä sijaitsevan ratsastuskentän käytettävyyttä uudella pintakerroksella. Tämä mahdollistaa uudenlaiset valmennukset, harjoittelun ja kilpailutoiminnan.

YHTEYSHENKILÖ: Leea Kuusela, P. 0400 805 280

Nyt puollettujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat 159 000 euroa, josta julkisen tuen osuus on 54 prosenttia. Hankkeiden lopulliset rahoituspäätökset tekee Pirkanmaan ELY-keskus osana Manner-Suomen maaseutuohjelman toteuttamista. Puollettuihin hankkeisiin on nyt sidottuna 39 prosenttia rahoituskauden viimeisen vuoden 2020 kehyksestä. Seuraavan kerran hankehakemuksia käsitellään 12.12., johon kokoukseen tulevien hakemusten jättämisen takaraja on 29.11. klo 12.

Maaseudun yritystuet olleet tehokkaita Pirkanmaalla

Luonnonvarakeskuksen Olli Lehtonen esitteli Maaseutupolitiikan neuvoston kokouksessa 29.10. maaseudun kehittämisohjelmien aluetalous- ja työllisyysvaikutuksia. Tarkastelussa oli mm. huima 6 000 maaseutuyrityksen joukko, joka oli saanut investointi-, kehittämis- tai käynnistystukea rahoituskaudella 2007-13. Näiden yritysten kasvua ja kehitystä verrattiin 6 000 verrokkiyrityksen joukkoon, joka ei ollut saanut avustusta. Aineiston perusteella voitiin osoittaa maaseutuohjelman pienehköjen täsmätukien vaikuttaneen selvästi maaseutuyritysten kasvuun ja työpaikkakehitykseen. Eniten uusia työpaikkoja (yli 500) oli syntynyt Etelä-Pohjanmaalle ja toiseksi eniten (lähes 500) Pirkanmaalle.

Hankevetäjien verkostoilta Kaukolan kylätalolla maanantaina 4.11.

Jokasyksyinen Joutsenten reitin hankevetäjien verkostoilta järjestetään Sastamalan Kaukolan kylätalolla maanantaina 4.11. klo 18 alkaen – hankkeista kiinnostuneet tervetuloa! Hanketoteuttajien lisäksi paikalla Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Joutsenten reitin asiantuntijat.